Härliga stubbåker

När vi var i Borsnäs och tävlade berättade jag för alla som ville höra på, att jag har bekymmer med Sheps hämt. Det blir för grunt. I alla tio  protokollen har det stått ”grunt” på utgången. Många råd har jag fått, hur jag ska träna. Det vanligaste rådet är att jag ska lägga hunden på kanske 50-75 m skicka honom och sedan springa fram och försöka få ut honom alldeles framme vid djuren, antingen genom att lägga honom och ge honom ett nytt kommando, eller bara genom att hojta på honom. Tyvärr fungerar inte detta, när jag är ensam, eftersom mina får inte står stilla och snällt väntar in hunden, utan startar i samma ögonblick som Shep. Ett annat råd är att ta ut Shep på ett stort fält och fråndriva med honom och efter ett tag låta honom gå upp och hämta hem fåren och så hålla på så. Då öppnar han upp i flankerna, sägs det. Det är nog väldigt långsiktigt i så fall, för än har jag inte märkt någon skillnad, när jag gjort så. Men så träffade jag Jörgen Olsson i Borsnäs som var där och tittade på en stund. Han sa, att jag skulle skicka Shep på ca 30 m och sedan skulle jag springa rakt in i fårflocken själv. De skulle få hunden att förstå att han inte får gå så nära! I dag tog jag ut min flock på stubbåkern och gjorde precis som Jörgen föreslagit. Och si, efter ett tag fungerade det, åtminstone till vänster. Det blev så uppenbart, att Shep verkligen sökte sig ut! Vilken härlig känsla!! Jag tränade detta till höger också, men där kom vi inte riktigt lika långt, men i morgon kanske vi är där! Måtte det sitta i ända tills tävlingen! Vi ska tävla i Sorunda den 6-7 oktober. Det får bli den sista tävlingen för säsongen.

 

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Härliga stubbåker

  1. Marianne Ericson skriver:

    Hej Britta
    Jag fattar inte vad du menar skickar du Shep t.ex vänster och springer rakt mot fåren samtidigt som Shep startar ??

  2. Administrator skriver:

    Hej Marianne!

    Jo, det stämmer som du skriver. Jag skickar till höger eller vänster och i samma ögonblick springar jag fortaste jag kan rakt genom flocken. För att jag ska hinna fram kan ju avståndet inte bli mer än högst 30 m. Det verkar faktiskt hjälpa för stunden i alla fall. Kanske kan Jörgen förklara bättre, varför det hjälper.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *