Farfar, folkskolläraren


Pappa växte upp i Småland, närmare bestämt i Falla i Tuna socken inte så långt ifrån Vimmerby. Min farfar blev folkskollärare i Linköping i början av 1900-talet och då tog han sig namnet Weiler som han betalade pengar för att skydda. Ändå finns det i dag över 70 personer med det namnet i telefonkatalogen och jag är bara släkt med fyra av dem. Inflyttade tyskar? Weiler betyder ”liten by” på tyska och när jag läste tyska på universitetet i Göteborg i slutet av 1960-talet förekom det ordet i ett översättningsprov. Jag var nästan ensam om att kunna översätta det.

Farfar hette Gideon född 1879 och farmor Wendela var född 1876. Farfar bröt med traditionen att bli bonde och utbildade sig till folkskollärare. Sin första lärartjänst fick han i Vingåker i Sörmland och där föddes min pappa 1908. Men att bo så långt ifrån släkt och vänner gick  inte i längden och redan efter ett par år flyttade familjen till Falla i Tuna socken i Småland och där förblev han lärare fram till sin alldeles för tidiga död 1939. Farmor fungerade som handarbetslärarinna i skolan och min farbror Stig lärde sig läsa långt innan han började skolan p g a att han smet in i klassrummet och tillsammans med storebror Olle, min pappa satt med på lektionerna redan i tidig ålder. Farbror Stig var tre år yngre än pappa.

Farfar härstammar från en gård i Östergötland på gränsen till Småland som heter Bränntorp. Egentligen bestod den av tre gårdar, men Hans Persson, 1803-1890, farfars mormorsfar slog samman gårdarna till två, Bränntorp 1 som Patrik Hansson förvärvade och Bränntorp 2 som förvärvades av David Larsson. Farfars släkt kom från Bränntorp 2.

Som barn var jag i Bränntorp på julkalas. När jag 1987 flyttade till Södertälje lärde jag känna en god vän och kollega till min sambo Ove som heter Per Hansson. En dag ringde Per mig och sa,”Hej kusin”. Per härstammar från Bränntorp 1. Även han hade blivit lärare som jag och hans pappa var folkskollärare precis som min farfar. I den släkten finns också Britt Mogård som en gång var skolminister.

När jag läser dödsrunan från farfars begravning som ännu finns i vår gamla familjebibel, så ser jag att det kom 300 personer på begravningen i november 1939. Folkskollärare var betydelsefulla människor på den tiden! På farmors begravning 1969 kom det betydligt färre, men hon fick också leva tills hon var 91 år.

 

FarfarFalla skola.jpg (1391095 byte)Här ser vi Falla skola, där farfar undervisade och bodde med sin familj. Till vänster pappa och till höger farmor Wendela och Gideon som unga.

Klicka på bilderna för att förstora

 

Kommentarer inaktiverade.