Fredagsvallning här

Dags för fredagsklubben. Kicki och Inger var dock på tvådagarskurs hos Mosse, så Gunnel, Marianne och jag fick klara oss själva. Gunnel hade bara Spike med sig, då hon vill träna upp hans självförtroende nu när hennes Oja är borta. Marianne har anmält Nova till två VP uppe hos Ingela Uhlås. Det ska nog gå bra, för Marianne hade riktigt bra pli på Nova i dag och hon klarade också störningsträningen. Det såg bra ut i drivningen och hon gjorde fina utgångar och stannade fint kl 12.

Även Gunnel och Spike gick bra. Inga svårigheter alls att dela fåren, något som jag inte alls klarar med Ace. Spike har ett mycket starkt ”eye” och där kan lydnaden bli lite si och så och ibland går det lite segt.

Sedan kom vi till allas vårt sorgebarn, Ace och det inkluderar verkligen hans matte också. Mitt stora problem är ju att få Ace att balansera upp fåren i drivningen och Gunnel försökte ihärdigt att få mig att visa Ace hur han ska göra utan muntliga kommandon. Vi misslyckades skändligen. Gunnel kom då ut i hagen och gick med mig, men då slutade Ace att valla. Gunnel försökte valla med Ace utan mig, men det ville inte Ace. Han sprang till mig i stället. Jag försökte igen, men Ace splittrade bara flocken och såg helt förvirrad ut, när jag försökte få honom att driva fåren efter mig. Han kommer i full fart mot fåren och har ingen tanke på att balansera upp dem även om jag svänger och då går han rakt igenom flocken och tar i bästa fall med sig några stycken får. Det duger inte. Vi stod och resonerade om hur vi skulle göra och medan Gunnel och jag grunnade över det, lockade Marianne med lock och pock med sig Ace och började valla. Och si det lyckades. Hon gjorde helt basal grundträning med honom och skillnaden mellan henne och mig var att hon hann täcka upp och få ut Ace, i stället för att låta det bli en glipa mellan fåren. Hon jobbade verkligen tappert, sprang fram och tillbaka och fick Ace att balansera i stället för att ge upp som jag brukar göra.

Jag är säker på att jag lyckats bättre med Ace om jag haft honom som förstahund på den tiden, när man bara tränade drivningen och balansering ända till hunden var tre , fyra år och mogen för SK. Med Liz som var liten då, hade jag inte sådana problem. Hon balanserade upp djuren redan första gången vi var i hagen, så någon egen träning i detta har jag aldrig fått. Den första grundträningen gjorde jag ju dessutom inte själv, men jag har grundligen lyckats förstöra den för honom tydligen. Synd, att jag inte hade en videokamera med mig i hagen, så att jag hade kunnat föreviga Mariannes träning och sedan försöka ta efter. Men jag tror, att jag kommer ihåg och från och med i morgon och fram till nästa gång hos Mosse om två veckor ska jag bara träna detta. Även om jag är gammal, så borde jag kunna lära mig det!!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *