Kurs hos Sanna


I dag var det kurs hos Sanna efter juluppehållet. För en gång skull sken solen, så det var riktigt fint, (lite kallt förstås). Sanna hade fyra gotlandslamm som inte vallats på på några månader och hon hade ställt ut pinnar i en fyrkant i hagen. Vår uppgift blev att låta hunden driva fåren mellan pinnarna och när vi kom till ett hörn skulle vi först stanna hunden och sedan pusha ut honom, så att fåren vände nittio grader.
Jag märkte att Ace var väldigt låg, när vi gick ut. Han löd mycket bra och smög mot fåren till att börja med. I någon vändning kom han dock för nära fåren och jag tappade koncentrationen några sekunder. Det räckte för att han skulle ta sats och rusa in. Jag lugnade dock ner mig själv väldigt snabbt och bad Ace vänligen att lägga sig ner, vilket han genast gjorde och sedan kunde vi fortsätta. Själv har jag ofta svårt att inse åt vilket håll jag själv ska gå för att hund och får ska komma rätt, men jag hoppas jag lär mig.

I nästa omgång fick vi efter några varv runt pinnarna också driva in fåren i fållan och ut igen. Fåren gick snällt in och Ace tog bestämt ut fåren, trots att de var ganska griniga. Det momentet fick vi nog 4+ på.

Ytterligare en omgång blev det. Då hade Sanna ställt upp pinnar i en rad utanför fållan, medan fåren fick stå kvar inne i fållan. Vår uppgift blev sedan att lägga hunden bortanför första pinnen, medan vi själva stod kvar framför fållan. Sedan skulle vi kommendera hunden vänster och höger mellan pinnarna ända tills han var framme vid fållan. Ace klarar riktningskommandona mycket bra, men han stannade inte direkt, så det blev min läxa till nästa gång.

Som vanligt var det mycket roligt och stimulerande att både valla själv och titta på medkursarna samt höra på vad Sanna rådde dem (och mig.)

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *