Lite molnigt igen

Det har inte  blivit mycket vallat sommaren 2018 p g a hettan. Nästan 30 grader varmt varje dag och alla träningar och kurser inställda. Häromdagen var det dock lite molnigt och Jing och jag begav oss till vallhagen för att träna det som Eva lärt oss men också praktisera det som Waiwi tipsat mej om i telefon, nämligen att visserligen alltid träna fråndrivning i lina men inte längs ett staket. Det hade hon lärt sig av Bobby Daziel. Genom att inte ha staketet lärde man hunden snabbare att själv balansera upp fåren så att de gick rakt fram.

Sagt och gjort! Det visade sig att Jing hade börjat ta till sig att fåren skulle rakt fram när jag gick bakom och det var bara ibland som jag blev tvungen att rycka henne åt sidan så att inte fåren vände om. Det var så roligt. Hon fick också hämta fåren på ganska långt håll medan jag stod ganska nära henne. Men då kommer hon in lite för nära fåren i upptaget, så det är kanske ännu inte någon bra idé.

En annan sak som vi tränade var att Jing ska lyda mej och släppa fåren när jag kallar in henne i fårhagen. Det börjar gå lite bättre nu, för hon märker ju att hon genast får fortsätta att valla, när hon kommer till mej. Nästa utmaning blev att komma in mellan fåren, när det blev en stor lucka mellan de gamla fåren och ungtackorna som är nya i hagen. Det är svårt för Jing men hon börjar lära sig. Samma dag som vi tränade tävlade Jings kullbror Jaakko som Zonja Ottosson äger i Väröbacka. Han gick runt både då och dagen därpå och fick 61 och 62 poäng. Hämtpoängen var dock väldigt låga, så där har han tydligen inte lärt sig allt ännu.

Jing har dock en bit kvar innan hon kan gå en tävling.

 

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *