Nick blir sju månader

I morgon, den sjunde november blir Nick sju månader gammal. Han är alltså snart en stor pojke som jag kan ställa lite krav på. Hans kullsyster Kitty har redan gått på vallkurs hos Peter Nilsson och jag är grön av avundsjuka. De flesta i min närhet säger att jag ska vänta med att introducera vallningen, gärna tills hunden är ett år, men Peter har tydligen en annan inställning. Nick har fått gå bakom fåren i långlina och han har alltid exploderat, när fåren satt sig i rörelse och därför har jag inte vågat släppa långlinan. Peter sa tydligen bara till Kitty på skarpen men ändå snällt och så var det fixat.

Nåväl, Nick har lärt sig en hel del annat. Vi har gått på valpkurs med klickerträning och i och med det har jag tränat ganska mycket på att ”shejpa” fram olika beteenden. Detta kan Nick nu:

* Hoppa upp på en pall eller upp och nervänd låda och där snurra ett varv på kommando.

* Få klorna på framtassarna klippta utan gnäll

* Stänga en  utdragbar låda

* Komma som en raket på inkallning och dutta på handen

* Alltid vänta på ett varsågod, innan han går igenom en öppnad dörr. (Om jag kommer ihåg att säga till honom)

* Alltid ligga och vänta, innan han tar för sig av maten

* Sitta fint och vänta på varsågod, innan han får hälsa på grannens hund på morgnarna. (Andra okända hundar klarar han däremot inte).

* Ofta komma på inkallning, även om han leker med en annan hund.

* Hitta ”mattes kotte” i skogen. (Jag tar i början av promenaden upp en kotte, tar bort ett fjäll på den så att jag känner igen den och kastar den i slutet av promenaden bland andra kottar och ber honom hämta mattes kotte)

* Vara tyst, när vi går förbi grannens hästar. (Han skäller fortfarande ibland, när vi går förbi andra hästar)

* Vara tyst i bilen, när han är tillsammans med Ace.

* Vara tyst i bilen, när jag han följer med mig ensam till t ex ICA.

Däremot skällde han fortfarande som en galning, när han fick vara ensam i bilen en stund på valpkursen, när en annan valp tränade. Likaså när jag går i väg för att valla med Ace och lämnar Nick i bilen eller inomhus.

* Apportera leksaker

Jag försöker just nu lära Nick att städa, men jag har ännu inte lyckats lära honom att hålla fast leksaken tillräckligt länge och få honom att gå till leksakslådan och släppa den. Det har bara hänt ett par gånger av misstag, men han har ännu inte förstått.

Ja, det är ju en hel del.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *