På vallkurs hos Peter Nilsson igen

 

I måndags (11/6 2012) var Shep och jag i Skinnskatteberg på vallkurs hos Peter Nilsson äntligen. Den här gången blev det en heldag, för jag fick komma med tre andra som också tränade. Ingen av dem hade jag träffat förut. Det var bara en bordercollie till, en 3½ årig tik som hette Dimma och som kom från Britt Perez uppfödning. Hon och hennes husse Thomas skötte sig mycket bra och kan säkert bli en riktigt duktig vallhund. De andra två var en working kelpie vars uppfödare var Gun Wiklund och så var det en lurvig medelstor hund som var en fransk vallhund (picard).

Efter ca en timmes teori fick var och en av oss visa upp våra hundar i ca fem minuter, då vi fick göra vad vi ville. Det visade sig att jag inte gjort min läxa tillräckligt bra. Shep var alldeles för mycket på och vek inte alls ut så bra från fåren som han borde gjort, om jag tränat ordentligt. Jag måste få bilden i huvudet, sa Peter. Jag ska alltså ställa mig framför fåren med Shep ytterligare en bit framför mig. Sedan ska jag hota honom först strängt och sedan avslappat ända tills han böjer ut huvudet ordentligt. Först därefter säger jag ett vänster eller högerkommando och han måste ta ut svängen ordentligt, så att han inte stör fåren, så fort han snävar in, måste jag vara där och hota honom, eller lägga honom för att sedan ge honom ett nytt kommando. Detta måste fungera varje gång. Först därefter ställer jag mig några meter bredvid Shep och gör likadant. När det fungerar till 100 procent ställer jag mig bakom Shep och kommenderar. Då ska det gå lika bra.

Genom att vi var där hela dagen fick vi möjlighet att träna flera gånger och på slutet gick det faktiskt mycket mycket bättre. Peter säger att denna grundövning är förutsättningen för allt annat. Om hunden bara svänger ut tillräckligt och släpper fåren, kommer dessa att slappna av och inte fly i vild panik, hunden blir också mer avslappad och kan driva fåren betydligt lugnare. Detta är speciellt viktigt, när det är för hunden nya får. De egna fåren har fått tid på sig att lära känna hunden och vet att han egentligen inte är så farlig.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *