Valldagbok, lördagen den 14 oktober 2006

I dag var Ace och jag i Agdala i Järna och vallade tillsammans med Ace’ kullsyster Mist och Lexis kullsyster Bliss, som Nettan äger. Nettan är också ägare till fåren tillsammans med Stefan Engström. Ace och jag började. Till en början såg allt mycket bra ut. Ace hämtade fåren och vi föste fåren runt hagen lugnt och behagligt. Jag hade vis av tidigare erfarenheter lina på Ace. När jag skulle kalla in Ace i slutet av vallningen, så rusade han mot fåren, men jag kunde då lyckligtvis stoppa honom. När han sedan skulle hämta fåren en gång till, men lite svårare, då fåren då stod ganska nära staketet, fick jag runt Ace och han började driva dem till mig, men ett litet ögonblick tappade jag koncentrationen på vad Ace gjorde, då jag pratade med Helena, Mists matte och plötsligt hade Ace splittrat flocken och börjat en vild jakt som tog ganska lång tid att få slut på. Pust!
Nu trodde jag att han gjort sina ”race” för den här gången, men nästa gång vi var ute i hagen, gjorde han också ett utfall. Denna gång hade jag dock linan inom räckhåll och fick stopp på honom.
Ace vallade in fåren i fållan och vi gick runt där ett tag och då skötte han sig alldeles utmärkt igen. Sista gången vi var ute i hagen gick det också bra, men då vågade jag inte släppa honom på några långa håll. Jag hoppas verkligen att detta är tecken på ungdomligt oförstånd som kommer att gå över efter vintervilan. Vi får se vad Egil Syverbraaten säger. Vi ska gå en veckoslutskurs för honom i Skinnskatteberg nästa helg.

Det var roligt att se Mist valla. Hon är mycket lik Ace, men vallar på ett lite annorlunda sätt, flankerar mer. Snabb som en vind verkar hon vara.

Det var också kul att se Bliss, Lexis syster som tycks valla ungefär likadant som sin bror, d v s även hon vill gärna flankera.

vallning-agdala-mist-driver-061014 (9).jpg

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *