Ytterligare en vallkurs med Jonas Gustafsson hos Maria Winberg i Väröbacka

Jing vallar

 

I går, onsdagen den 12 december 2018 var Jing och jag åter i Väröbacka för att finslipa vallningen. Den här gången fick vi hålla till i en 25-metershage utomhus. Vi var samma ekipage som förra gången och även den här gången fick Jing och jag börja.

Det gick bra. Jing klarade nästan alltid mina kommandon som inskränkte sig till ”away”, 2come bye” och ”get up” och någon gång Jing för att få hennes uppmärksamhet om hon låste sig när hon låg ner.

Då gjorde jag själv många fler fel som Jonas uppmärksammade mig på. Säg till exempel inte ”bra” till en hund som äntligen gör rätt sidoflankering utan upprepa i stället kommandot med snäll röst. När jag sa bra, vad hände då? Jo, Jing slutade valla och tittade på mej! Ridå!

När hunden gör fel, lägg den då ner med ett skarpt ligg och säg det rätta kommandot med snäll röst omedelbart. Använd helst inte nej.

En sak som jag inte tänkt så mycket på förut gjorde Jonas oss uppmärksamma på. Stanna inne i en relativt liten hage, tills alla nödvändiga kommandon är ordentligt inlärda och alltid åtlydda. Hjälp hela tiden hunden att göra rätt. Tränar du i det skedet på långt håll är det bara skadligt, för hunden ska ju 98 procent av tiden röra sig i närheten av fåren, även om du är långt borta och du har mycket lättare att både se och korrigera hunden på nära håll. Först när hunden verkligen kan vad den ska göra kan jag utöka avståndet till mej för att se att den lyder mej även när jag är långt borta.

Sedan fick Jing träna att få lite bättre flyt tillsammans med fåren genom att jag skulle låta henne sköta vallningen själv till stora delar. Jag fick t ex inte stanna henne kl 12 utan i stället uppmuntra Jing att fortsätta valla. Hon fick gärna komma på att hon skulle bromsa in vid kl 12 och börja driva fåren till mig. Jag kunde använda Jings namn för att peppa henne att inte alltid stanna. Jag glömde dock att fråga, vad jag skulle göra om Jing helt enkelt fortsätter förbi kl 12 och inte stannar utan börjar valla runt fåren. Hon hade tendens att göra detta i dag i vår hage och jag förmodar att jag då måste stanna henne och ta henne tillbaka.

Jonas tyckte att Jing var avslappnad och hade ett så fint sätt mot fåren att de faktiskt gillade henne. I bland i något hörn blev det fortfarande lite för svårt för Jing och hon gick på och splittrade fåren, men som Jonas sa, hon var fullständigt ofarlig mot dem, men orädd och bestämd. Jonas trodde att hon snart skulle vara mogen för tävling om jag förstod honom rätt.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *