Ytterligare fyra lamm (levande)


Jag måste verkligen beundra vår lille bagge, Greger. Han lyckades tydligen betäcka tre tackor på samma dag, för nu på kvällen hade ytterligare fyra lamm fötts. Vid 18-tiden gick jag ut för att ge fåren hö och då stod bara tre får och väntade i fårhuset. De båda tackorna Elin och Inga Elin låg en bit uppe i skogen och såg sprickfärdiga ut. Jag gick dit och talade vänligt med dem och slutligen reste de sig och gick ner till fårhuset för att äta. Då stängde jag grinden så att de inte kunde ge sig ut i skogen igen med tanke på att jag sett räven för ett par veckor sedan.

När de TV-program som jag ville se var slut kl 2130 gick jag ut för att titta till dem igen. Då stod de fyra fåren Måssa, Greger, Assa och Hedda utanför fårhuset och såg vilsna ut, medan det var ett förskräckligt bräkande inifrån huset. Där vimlade det av lamm, tyckte jag och två förvirrade tackor sprang runt och försökte hålla reda på sina barn. Jag fick gå in och hämta Ace för att köra ut de fyra fåren ur lilla hagen och sedan gick jag ner i stora hagen och hämtade grindar i mörkret. Sedan var det ett pusslande, innan jag förstod, vilka lamm som hörde till vilken Elin. Jag kom till slut fram till att Inga Elin fött tre lamm, medan Elin 08 bara fått ett! Åtminstone stötte Inga Elin bort ett lamm som Elin 08 tyckte var helt ok, så jag stängde in dem på det viset och håller nu tummarna för att det är rätt och inte något lamm svälter ihjäl under natten. (Det lär inte bli mycket sömn.) Jag stannade nog där inne i en timme och tittade så att det verkade rätt, men jag såg bara två lamm som verkligen diade. Alla verkade i alla fall pigga och starka och kunde gå på sina ben då och då. Det blev dessutom tyst och det är väl ett gott tecken.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *