Mina får

På den här sidan tänkte jag berätta lite om mina får och vad man bör tänka på som nybliven fårägare. Jag köpte mina första får 1995 och då visste jag absolut ingenting. Det enda jag fick i min hand var Erik Sjödins "bibel". ("Får" LT.s förlag 1994). Den är visserligen ovärderlig som handbok, men som nybörjarlitteratur gjorde den mig bara väldigt trött.

Jag hade sex tackor och en bagge i sju år. Fyra tackor var av gotlandsras och två var finull som jag köpt och övertagit från min granne. Baggen är en gotlänning. Jag tycker att de båda raserna är ganska olika till kynnet.

Idag, (juli 2007) har jag åter skaffat gotlandsfår, fem tackor och sex lamm. Det ska bli mycket roligt att åter få följa dem under hela året.

Gotlandsfåren går gärna lite utspritt, de verkar inte ha riktigt samma flockkänsla som finullsfåren. De var mycket lätta att valla in, men kan bli lite ovilliga och tröga ibland, då somliga av dem inte tycker om att min hund går nära dem. Då ställer de gärna upp och stampar med foten. Tycker de att de har för lite att äta i en hage hoppar de gärna över till nästa för att kolla läget där. Fram på kvällen kommer de dock tillbaka, om ingen annan hämtat dem.

Så länge jag hade enbart gotlandsfår hade jag inte så mycket bekymmer med baggen. Han fick gå tillsammans med tackorna hela tiden. Lammen föddes sedan i slutet av april, i början eller mitten av maj. Det jobbiga var bara att det blev en så lång väntan på lammen och jag visste inte alls när de skulle komma. Mina gotlandstackor har fött två lamm var varje år. Det är lagom många tycker jag. Lammen har alltid kunnat dia sin mamma och båda har blivit ungefär jämnstora.

Finullsfåren får ofta många lamm och de är så förtvivlat fruktsamma att man måste vara mycket noga med att skilja av baggen och bagglammen redan tidigt i augusti. Annars går det som det gick förra året, då jag fick två finullstackor av grannen. Båda visade sig vara dräktiga och födde i januari. En av tackorna hade dessutom haft juverinflammation och hade bara mjölk i ett juver. Hon födde tre lamm, ett bagglamm och två tacklamm. Bagglammet tog för sig medan de stackars tacklammen inte fick någon mjölk alls nästan. Så jag blev tvungen att flaskmata dessa i tre månader.

Hur det började
När vi köpt vårt hus och vår fårhage talade jag med en bonde som bodde granne och jag fick köpa fem tacklamm av honom. Han levererade dem till mig vid avskiljningen i mitten av september. Jag bestämde mig för att inte betäcka dem det första året utan först lära känna dem och ha dem till Liz att träna på. Liz var då ca 6 månader gammal. 

Jag fick låna en box i ett stall i granngården och en annan grannbonde kom och slog ängen i den hage vi köpt. Höet fick också ha på grannens loge. Det blev så mycket hö, att det räckte hela vintern. Morgon och kväll gick jag upp till stallet och gav fåren hö. Eftersom de inte var betäckta behövde de inget extra kraftfoder detta första år, men jag tror att jag gav dem havre i alla fall.

Det första bekymret kom när de skulle klippas i oktober. Hur klipper man får? Jag ringde till en god vän som är assyrier-syrian och han lovade att komma och hjälpa mig. För säkerhet skull kontaktade jag en pudelägare också. Så köpte jag en elektrisk fårsax för många tusen kronor. En vecka innan mina får skulle klippas gick vi till bonden som jag köpt fåren av, för att titta på, när hans får klipptes. Han hade lejt en professionell  klippare. Oj, vad det gick undan. Jag frågade fårklipparen vad han kostade att låta klippa fåren. 15 kr per får + moms blev svaret. Jag hade fem får. Det skulle ta många år, innan jag tjänat in saxen. Men som min gode vän sa, "ens hobby måste få kosta pengar". Fåren blev klippta, men det gick inte så där jättebra. Min vän från Mellanöstern hade bara klippt får med handsax tidigare och det var minst trettio år sedan. Pudelägaren var duktigare, men det blev en hel del klippskador.

Klippstol
Numera klipper jag fåren själv i en egentillverkad klippstol. Visserligen får jag lite ont i ryggen om jag ska klippa många får på en dag, men fåren står still och jag kan klara av det själv. I dag den 3 november 2000 har jag klippt baggen. Jag bad min man att ta några kort under tiden, så att jag kunde visa hur det ser ut. Men kameran är alldeles ny och det fastnade av någon anledning inga bilder i den, så det får bli i februari 2001 i stället, när jag ska klippa fåren igen. I samband med klippningen verkar jag klövarna på fåren också, d v s jag klipper naglarna på dem. Det kan man göra med en vanlig dolk.

 I dag (2 nov) släppte jag in baggen Zephyr till tackorna. Dom tyckte att han var mycket intressant och det såg nästan ut som om någon av gotlandstackorna var brunstig. Zephyr nosade dem alla i baken och försökte också bestiga Elsa, men hon sprang snabbt undan. Förra året dröjde det dock in i december, innan gotlandsfåren blev brunstiga. De vill ha det riktigt mörkt först.

Utfodringen

Nu när det blivit höst och det inte finns så mycket näringsrikt att äta i hagen, måste jag utfodra fåren med hö. Egentligen ska man lämna in sitt hö till analys för att få veta hur högt näringsvärdet är. Men vet man med sig att höet är bra, (= tidigt skördat och inte för mycket regnat på), så ger man dem ca 1½ kg hö per får och dag, uppdelat på två givor, en på morgonen och en på kvällen. 

Eftersom gotlandsfåren inte är lika fruktsamma som finullsfåren brukar jag börja ge tackorna kraftfoder ungefär två veckor innan baggen släpps in till dem. Då lossar det fler ägg och chansen är större att de ska få mer än ett lamm. Jag brukar ge dem några dl fårfor och havre två gånger om dagen. Nu gäller det att försöka vara väldigt regelbunden i sina vanor med utfodringen, åtminstone om man som jag har fåren i en hage precis utanför huset, annars bräker de som tokiga varje gång man visar sig.

När baggen kommit med i hagen blir jag tvungen att binda upp honom varje gång jag ger tackorna kraftfoder, för han behöver inte det och skulle han få mycket, riskerar han att få urinsten.

  Nyfödda lamm i skogshagen 1999

 

Alma har just fött ett lamm i trädgården.2000

Elsa, Ada,Alma, Svartöra, Lucia och Frida

Min bror Göran hjälpte oss att bygga ett litet fårhus (vindskydd)

Zephyr, baggen innan han blev klippt.

Hösten 2000
dag för dag


Tillbaka till förstasidan!

2007-07-12