Ridning

Bakgrund

1998 var jag 55+ och hade aldrig ridit i hela mitt liv, om man bortser från, när vi som barn klättrade upp på ardennerhästen Pello och satt barbacka på honom, medan en kamrat försökte få honom att gå framåt genom att locka honom med en sockerbit. Det gick inte särskilt bra.

Nu började det med att min bästa väninna Kerstin kom och hälsade på mig hösten 1998. Hon har två döttrar, varav den ena alltid varit en riktig hästtjej. Detta gjorde att Kerstin också började pröva på ridningens ädla konst i 40 års åldern. Hon brukade också lyriskt berätta för mig, när hela hennes släkt gjorde utflykter med islandshästar, för islandshäst kunde vem som helst rida, påstod hon.

Hösten 1998

Min första tur

När Kerstin fick höra att jag hade en granne som hade islandshästridning,  ville hon absolut att vi skulle be att få göra en tur. Tveksamt gick jag med på det. Vi red runt i skogen i ungefär en timme, men när de ville trava, så trodde jag att min sista minut var kommen, så efter bara ett par sekunders trav  fick de vackert skritta resten av tiden. Det var inte alls särskilt roligt tyckte jag, bara skrämmande.

Vintern 1999

Motionering av hästar

Så gick det en tid  och min granne, Ingrid och jag promenerade med våra hundar varje eftermiddag. En dag satt dock Ingrid på en häst och bredvid sig hade hon en annan häst som handhäst. De behövde motion nu när det var vinter och lågsäsong för turridningen. Så jag gick bredvid med hundarna och Ingrid red. Men en dag tyckte Ingrid att jag kunde rida på den ena hästen och då gjorde jag det. Det gick bra så länge den gick efter Ingrids häst och vi bara skrittade, men lite otäckt kändes det. Så där höll vi på i ca två veckor. Så en dag fick Ingrid inte riktigt ordning på alla hundar och vantar, så hon gled av sin häst som kände frihetens vindar och travade i väg det fortaste den kunde. Då satte min häst i väg efter den hästen och jag kunde inte göra något för att stoppa henne. Jag kände hur det gick fortare och fortare och då bestämde jag mig för att ramla av, innan farten blev alltför hög. Jag ramlade rakt ner på en hård grusgång och fick en rejäl blodutgjutning. Jag fick gå med kryckor i ungefär en månad och min önskan att rida mer hade helt slocknat.

Hösten 2000

Lektionsridning

Det irriterade mig dock lite att jag inte kunde behärska en häst, att jag inte visste hur man gjorde för att stanna och styra den och att jag inte skulle kunna hjälpa till om Ingrid behövde hjälp med hästarna.

Ingrid hade året därpå börjat rida med grupper som ville lära sig rida på ridbanan. Nu skulle hon börja med en grupp vuxna nybörjare och hon frågade mig, om jag ville vara med. Det ville jag, för om hästen bara gick runt i en ring, så skulle det väl kännas lite tryggare och dessutom skulle jag få handfasta instruktioner hur jag ska göra i olika situationer.

Första gången gick det inte alls. Jag försökte göra som med hundarna, tala om för Bardur vad jag förväntade mig av honom, men jag upptäckte att hästar bryr sig inte ett skvatt om vad man säger, mer än möjligen om man smackar lite på dem. Men jag ville att han skulle stanna  t ex i stället för att springa rakt in i kompisen, men det gick inte. De verkar vara lite dumma, hästarna.

Andra gången gick det ännu sämre, för då hade de andra kursdeltagarna redan varit med tre gånger och lärt sig en massa saker som jag missat, eftersom jag varit förhindrad att delta två gånger. Mitt självförtroende gick ner ytterligare ett par snäpp.

Tredje gången däremot, så hade många av de anvisningar jag fått gått in i medvetandet och jag försökte koncentrera mig på att göra som Ingrid sagt, d v s klämma med benet på rätt ställe och hålla tyglarna som man ska. Till min lycka kunde jag flera gånger få Magni att vända och gå åt ett annat håll än hästen framför. Det kändes som en stor seger.

Nu känns det inte riktigt lika otäckt att trava längre, men helt trygg känner jag mig inte ännu, så jag tränar trav bara så länge som jag själv vill. Det är också roligt att då och då byta häst och upptäcka hur olika det faktiskt reagerar. Dögg som jag red på i förrgår, var t ex mycket lättare att styra, men samtidigt lite oroligare.

Dagbok fr o m nov 2000 (Det sista först)

13/10

I tisdags var det då andra gången som jag red Hrimnir. Förutom Lillemor kom två helt nya ryttare som fick rida Bardur och Dögg. Lillemor red Bakkus och Arne hade inte tid att komma. I stallet stod också Tindur, en ny häst som Ingrid just inhandlat. Han är ännu inte riktigt inriden eftersom han bara är fem år gammal, men enligt Ingrid verkar han kunna bli en bra häst, läraktig och klok. Just nu är han lite för tjock, så han får mycket lite mat.

Lillemor och jag fick börja trava och det gick bra. Hrimnir travade lugnt och jag stod upp. Svårigheterna började som jag redan anat, när vi skulle börja tölta. Då gjorde jag tydligen helt fel, för någon tölt fick jag inte till. Det värsta var att Hrimnir blev bara mer och mer förvirrad ju längre tiden led och han inte tyckte att han fick några ordenltiga kommandon av mig. Eftersom nybörjaren ofta stod mitt på banan och fick instruktioner av Ingrid, så fanns det inte så många att följa efter heller. (Lillemor och Bakkus red för sig själva på andra sidan fyrkantsspåret). Det resulterade i att Hrimnir knappt gick att få igång i skritt till slut. Han gick helt enkelt in och ställde sig i mitten också. Jag kämpade som ett djur, men ingenting lyckades. Förra gången lyckades vi ju t o m galoppera ett par gånger, men i dag var även det helt omöjligt. Men det är väl så det ska vara, det går upp och ner och förra gången hade jag väl nybörjartur. Vi får se hur det går i nästa vecka, då jag ska rida Hrimnir för tredje gången. Då kommer inte nyböjarryttarna, för de ska gå en annan eftermiddag i stället.

3/10

Hrimnir

Efter att ha ridit Dögg tre gånger var det dags att byta häst. Jag frågade ödmjukt om jag skulle ta Bardur, som ju numera är den enda häst förutom Dögg som jag fått rida på. Men nu tyckte äntligen Ingrid att jag skulle få pröva Hrimnir, för hon tyckte att jag hade bra balans på Dögg de två senaste gångerna.

Så nu har jag premiärridit Hrimnir och det gick bra. Han var väldigt lätt att få igång och kanske lite svår att få stopp på, så det var säkert en riktig bedömning att jag inte skulle rida honom, innan jag hade så pass mycket kontroll, att jag inte blev rädd. Vi tränade att skritta på ett sådant sätt att hästarna skulle gå med nosen ner i backen, och vara på alerten. Det åstadkom man genom att krama den ena tygeln bara lite och när hästen reagerade skulle man genast ge efter. Sedan travade vi på samma sätt. Så skulle vi få hästarna att gå över cavalletten. Då var det viktigt att släppa tygeln alldeles före hindret, så att hästen var fri att titta ner i backen var han skulle sätta fötterna. Styra skulle vi göra med benen. (Hur det nu går till?) Sist var det galopp och jag suckade uppgivet, eftersom jag aldrig lyckats få Dögg, Bardur eller Magni att galoppera mer än någon enstaka gång. Men Hrimnir var lättare. Visserligen gick det inte i varje hörn, men då och då fick jag i gång honom. Till hjälp för självförtroendet upptäckte jag att de som red Dögg och Bardur den här gången inte hade det så lätt att få i gång dem. Det var skönt att känna, att jag faktiskt var kapabel att rida Hrimnir och att han inte var så mystisk som jag fått för mig.

12/9 2001

Höstens ridning har börjat igen

I går hade vi höstens första lektion. Ingrid har sålt Magni, så nu fanns det bara fyra hästar att välja mellan, d v s två för mig. Jag kom först och då borstade och sadlade jag Dögg. Sedan kom bara en till, Camilla som var nybörjare, fast det visade sig att hon ridit lite grand för länge sedan, då hennes dotter red. Hon fick Bardur. Det var nyttigt att få göra om de allra första grundläggande lektionerna och i stort sett skritta hela tiden. Dögg var lite bångstyrig i början. Han ville tydligen testa, om hon kunde få göra som hon ville, så hon hoppade och skuttade lite grand, innan hon fann sig i behandlingen. Vi slappnade av och vi styrde hästarna i volter, vi stannade och satte i gång igen och till sist travade vi lite grand. Jag har svårt för att få Dögg att dels trava, dels trava precis åt det håll jag har tänkt mig. Hon vill svänga in och när jag hindrar henne, saktar hon tempot. Ingrid sa till mig att inte luta mig framåt, när jag skulle börja trava, något som jag alltid gjort förut. När hästen väl har kommit igång, så ska jag tydligen ändå luta mig framåt, så att hon inte slutar trava. Camilla var fantastiskt duktig för att vara första gången. Nu ska vi ha samma häst tre gånger. Vi fick skriva upp det på ett papper som hängde på väggen inne i stallet.

8/7 2001

Kerstin som för tre år sedan för första gången lurade upp mig i sadeln har varit på besök i tre dagar. Jag beställde en tvåtimmarsritt hos Ingrid. Kerstin red Dögg och jag Magni. Ingrid har ändrat lite på sina ridvägar, så flera sträckor var helt nya för mig. Först skrittade vi på vägen till fyrvägskorsningen, där vi började trava förbi Brunnsberg och bort till fårhagen i Krakesta. Jag red sist och tyckte nog att Dögg töltade i stället, men jag sa inget. Sedan töltade vi en lång stund och jag trodde nog att jag fick Magni i tölt, men tyckte att det var lite skumpigare än vanligt. När vi hade ridit ett varv undrade jag om skumpet berodde på att Magni grisepassade i stället för töltade, men Ingrid förklarade, att jag kan räkna för att höra gångarten. Är det fyrtakt är det tölt, men blir det tvåtakt är det grisepass. Hon föreslog dock att jag skulle rida upp vid sidan av henne och Bakkus, så skulle hon titta efter. Jag red först en stund och hon konstaterade att det var tölt. Men sedan började Magni krångla. Vi var ganska nära stallet nu och Magni fick för sig att han kanske kunde passa på att gå hem. Jag fick stora bekymmer med att försöka vända honom på rätt köl igen och till slut fick Ingrid rida i fatt oss och ta tag i Magnis tyglar och helt enkelt leda oss rätt. När vi galopperade tog det ett tag, innan jag fick Magni i galopp, men sedan gick det riktigt bra och vi galopperade en lång stund. Solen sken och det var mycket vackert både i skogen och på åsen. Kerstin njöt i fulla drag. Så nog märkte jag att jag lärt mig mycket sedan den där dagen hösten 1998, då jag första gången satt på en häst, även den gången Magni.

4/7 2001

Som avslutning på vårens lektionsridning skulle vi rida en tur på två timmar och dessutom fika. Eftersom Arne och Lillemor skulle resa bort precis veckan efter sista lektionen på ridbanan, bestämdes det att vi skulle göra turen första veckan i juli, då de var hemma igen. Tyvärr blev det ett missförstånd, för Arne och Lillemor arbetade den veckan och kunde bara rida på kvällen, vilket inte passade Ingrid, då det just denna vecka var intagning av hö också. Dessutom är det för mycket knott och elände i luften på kvällen som hästarna mår illa av. Den fjärde juli red i alla fall resten av gruppen, d v s Birgitta, Siw och jag ut. Birgitta red Hrimnir, Siw Dögg , Ingrid Bardur och jag Magni. Trots att det var 27 grader varmt, så var det skönt. Vi travade och töltade mycket och då fläktade det. Vi galopperade väldigt länge och både Siw och jag klarade det utan problem. Jag hade nästan bara ridit Dögg ute förut och trodde att jag skulle få svårigheter med att få Magni att tölta, men det gick jättebra!! Vi red nerför en jättebrant backe och då fick vi lära oss att vi skulle böja oss bakåt och hålla i tyglarna gansk kort så att vi kunde dra i dem vid behov. Det var dock inga problem det heller. Enda stället som var lite läskigt var en stor vall, som hästarna var tvungna att kliva över, då någon skottat upp den mitt på ridstigen. Men litar man bara på att hästen klarar det, så är det inte så svårt. P g a mygg- och bromsfrekvensen, tog vi ingen rast på halva vägen, utan vi fikade när vi kom hem till Ingrid i stället. Då fick vi lite tid att prata med varandra också. Synd att inte alla kunde vara med. Hoppas det blir en annan gång. Här bredvid kan du se bilder från turen!

6/6 I går var sista gången vi lektionsred för säsongen. När jag kom var redan Siw där som sadlade Dögg och Kerstin som höll på att borsta Magni. Så jag tog Bardur. Sedan kom Birgitta som fick Hrimnir och Susanne som tog Bakkus. Lillemor och Arne hade inte tid att komma.

Vi fick träna att trava på ett kontrollerat sätt. Det viktiga var att det gick precis i den takt vill själva bestämde. Jag skulle rida lätt. Det var svårt att komma in i takten, men jag hade i alla fall inga svårigheter med att få Bardur att trava, men så hade jag piskan i handen också. Det kändes bra och t o m Ingrid tyckte, att jag började få in balansen. Om hästen travade för fort kunde man reglera det genom att sätta sig långsammare i lättridningen, sa Ingrid, fast då är ju förstås förutsättningen, att man behärskar lättridningens konst. Jag satte mig redan för långsamt. Sedan skulle vi växla mellan trav och tölt och då fick vi problem, Bardur och jag, för han förstod inte alls vad jag ville. Varje gång han travade i stället för att tölta måste jag sakta ner honom och sedan börja tölta från skritt. Varje gång töltade Bardur två steg och sedan travade han igen, så det blev att stanna eller sakta ner honom gång på gång på gång. Det visade sig att Hrimnir inte mådde riktigt bra, så Birgitta tog in honom i stallet och sedan fick hon titta på. Efter flera misslyckade töltförsök, såg jag min chans till en liten paus och erbjöd Birgitta att rida Bardur. Och se, hon fick honom genast att tölta!! Siw hoppade av Dögg efter ett tag, så jag fick rida henne en stund. Då gick det galant att både trava och tölta, men däremot hade jag svårare att styra henne. Hon ville inte gå ut ordentligt i fyrkantspåret och dessutom fick jag inte ordentlig fart på henne, om jag red först. När jag sedan fick tillbaka Bardur var det dags för galopp och med hjälp av spöet lyckades jag faktiskt få honom i galopp två gånger. Inte länge, men dock..........

Det roligaste var i alla fall att jag kände mig så pass fri och säker i sadeln när jag travade att jag i alla fall kunde släppa manen med ena handen!

24/5 I dag tittade jag bara på när Susanne, Kerstin och Birgitta red. Kerstin valde Bardur, Susanne Bakkus och Birgitta Hrimnir. Jag tittade på i ungefär en halvtimme. De fick träna på att trava och det viktiga var att hästen samtidigt skulle vara avslappnad och ha lång hals. Hrimnir hade lite svårt att slappna av. För att avhjälpa detta skulle Birgitta rida i volter hålla fast i yttertygeln och skänkla alldeles vid stiglädret. Då blev det bättre. Bardur travade bra, men hade lite för lite energi i början, men det blev bättre. Sedan fick de träna att stanna hästen och sedan sätta igång i trav direkt. Det som var svårt här, var att ge precis lagom hjälper. Det var lätt att skänkla lite för mycket för att få i gång hästen. Yttertygeln är tydligen väldigt viktig att hålla ganska stram, medan den inre bara ska vara vägledande. Sedan övade de galopp. Det gäller att vända sig utåt, när man ska fatta höger galopp. Återigen måste man hålla den yttre tygeln stram, skänkla med båda benen, men den inre lite framåt och den bakre lite bakåt och låta den inre tygeln följa med.

22/5 (Lektion 19)

När jag kom i dag hade Siw redan sadlat Dögg, men jag fick henne i alla fall, eftersom jag red på henne förra gången för första gången på länge och Ingrid brukar ju tycka, att vi ska rida samma häst några gånger, för att få in vanan. Siw var ju inte med förra gången. Hon tog Bardur i stället. Arne red Hrimnir och Lillemor Bakkus. Magni fick vila i stallet, för Birgitta kom inte. I dag fick vi  dels öva på att rida ordentligt långt ut i spåret och vika in på mitten och sedan rida i bredd, dels rida en variant av skänkelvikning, där vi stod parallellt med långsidan och sedan skulle vi skänkla med ytterskänkeln och hålla emot med yttertygeln, så gick hästen snett över banan. Det gick ganska bra. Sedan töltade vi och det gick också bra. (Dögg är lätt att tölta med). Så skulle vi då galoppera och jag lyckades faktiskt få Dögg att galoppera två gånger!! Sist skulle vi snurra runt på stället, d v s hästen skulle gå runt med bakbenen men stå stilla med frambenen. Det gick också till slut, så jag måste vara ganska nöjd i dag. 

15/5 (Lektion 18)

I dag var det full grupp, men Kerstin som hoppar in ibland red i stället för Siw som inte kunde komma. Jag red Dögg. Övningarna i dag gick först ut på att vi skulle ha hästarna böjda inåt och sedan gå på volter inåt. Det där blev aldrig av för mig i någon större utsträckning för Ingrid upptäckte att mina stigläder var för korta och så fick jag greja med det. Sedan skulle vi gå med hästarna böjda utåt på ena långsidan av fyrkantspåret men ändå gå på en volt inåt. Det gick väl någorlunda, så länge vi skrittade, men jag upptäckte snart att Dögg hela tiden ville gena i spåret och jag hade svårt att få henne på rätt köl igen. Och att både trava och hålla henne böjd utåt gick inget vidare. När vi sedan skulle öva galopp gick det som vanligt inte alls. Plötsligt kunde jag inte ens få Dögg att trava, när jag ville det och när hon äntligen travade, var det där med att fatta galopp inte att tänka på. Min yttertygel hängde då lös och jag hade bara i huvudet att hon inte återigen skulle gena och sakta av. Alla de andra galopperade, somliga som gudar tror jag och några med lite större besvär. Dögg kändes ovan för mig nu. Tidigare tycker jag att jag har haft lätt för att få henne att trava, men nu löd hon inte mina s k hjälper, vilka antagligen numera mer liknade dem som jag brukar använda för att få igång Bardur som jag ridit de tre senaste gångerna. Det känns som om jag aldrig kommer att lära mig. När ska jag t ex hitta balansen i travet, så att jag kan koncentrera mig på tyglarna och skänklarna. Sista övningen gick i alla fall ganska bra, även om jag gjorde den för häftigt de första gångerna. Vi skulle få hästen att snurra runt på stället med bakbenen. då skulle vi hålla emot med yttertygeln och skänkla bakom sadeln med ytterskänkeln. Det var ganska lätt. Dögg löd direkt även när jag skänklade ganska milt. Men det kändes inte särskilt bra i dag. Jag vaknade faktiskt mitt i natten och ältade min oförmåga att trava och galoppera i över två timmar. Varför måste jag jämföra mig med andra?? Men inte ens i jämförelse med mig själv gick det bra i går. Suck!

8/5 (Lektion 17)

Jag har inte varit med på två gånger och det kändes som om jag aldrig har suttit på häst förut och lite grand ifrågasatte jag vad jag egentligen håller på med. Måste man lära sig en massa nytt vid min ålder??

Jag fick rida på Bardur igen, medan de andra hade fått välja häst. Trots att jag med mitt förstånd vet att det var klokt, så säger det barnsliga barnet inom mig, att jag vill rida på Hrimnir, den mest åtråvärda hästen. Men jag har för dålig balans för honom, säger Ingrid. Jag skulle göra både honom och mig själv illa. Det är säkert sant, men jag blir ändå ledsen. Om det nu är så, att jag är alldeles för hårdhänt, så har jag ändå en känsla av att jag har svårare att lära mig att bli lätt på hand med hästar som inte bryr sig så mycket om hur man behandlar dem. Jag har ju heller aldrig sett Hrimnir ränna i väg med någon, så alla andra är tydligen fjäderlätta på handen utom jag. Samtidigt är det bara jag som väntade i 56 år, innan jag för första gången satte mig på en häst. Alla andra har antingen ridit lite grand i sin ungdom, eller så är de åtminstone tio år yngre än jag. Att lära kroppen nya saker är nog mycket svårt, när man kommer upp i åren.

Nåväl, Bardur gjorde som jag sa (visade). Det kändes som att jag fått lite kläm på vad skänklarna används till. Jag fick honom t o m att galoppera efter mycket om och men. Det kändes lite oroligt, för jag visste inte säkert om jag skulle lyckas få ner farten, när jag själv ville, men det gick bra och ytterligare ett hinder av rädsla var övervunnet. Jag önskar, att jag kunde bli så vuxen och mogen, att jag bara jämförde med mig själv. Ingen kan ju påstå att jag inte gjort framsteg sedan i höstas, när jag började.

19/4 (Lektion 16)

Vi blev bara tre ryttare i tisdags kväll, för Lillemor var fortfarande sjuk och Siw var i fjällen. Arne passade snabbt på att sadla Hrimnir. Jag tog snällt Bardur, eftersom jag ska öva mig på honom flera gånger. Birgitta fick Dögg.

Under motionspasset, då vi inte har fötterna i stigbyglarna blev jag övermodig. Det hade varit stor risk för regn och jag hade därför klätt mig därefter. Nu blev det för varmt och jag tog av mig först hjälmen och sedan min röda regnjacka medan vi red runt. Just när jag dragit av mig jackan blev Bardur skrämd och började trava och jag tappade balansen och föll av. Han hade dock inte fått upp farten så jag slog mig inte alls. Så ska man alltså aldrig göra! Alla som ramlar av måste bjuda på tårta, men jag väntar nog tills de två som ramlat av före mig har gjort det. ( Inom hundsporten är det tvärtom, där bjuder man på tårta då man klarat en lydnads- eller bruksklass).

Så tränade vi att galoppera, d v s Arne och Birgitta tränade detta, för jag hade alldeles nog med att hålla balansen i travet. Det var bara tyglar och man att hålla sig i överallt kändes det som. Kanske var jag extra spänd beroende på problem med lammen som dog samma förmiddag. Däremot klarade vi skänkelvikningen, så bra att vi fick mycket beröm. (Fast jag klarar det bara i ett av de fyra hörnen av fyrkantsspåret). Där har jag memorerat hur man gör.

Det går långsamt fram, men.....

17/4 (Turridning)
Sist vi hade lektion så beställde Arne och Lillemor en tur på påskdagen den 15 april. Eftersom jag har några vänner som sagt att jag skulle säga till, om det fanns platser kvar om det blev tur så ringde jag en, men hon skulle vara bortrest. Jag bestämde mig då för att själv rida. När väl påskdagen kom hade Lillemor blivit sjuk, så hon och Arne kom inte. Däremot kom Maria som också är en ryttare som brukar rida ganska ofta. Hon fick rida Hrimnir, Ingrid red Magni och jag red Dögg (förstås). Vi red i en timme och galopperade en hel del. En gång kom vi till ett dike som Magni hoppade över och jag kände hur rädslan for genom hela kroppen, om Dögg också skulle ta ett ordentligt skutt över diket, men hon tog det lite lugnare. Vid nästa dike hoppade hon dock och det fick bra, trots att jag lutade mig tillbaka, istället för framåt. Galoppen var härlig och jag blev inte rädd. Det som kändes extra skönt var att Maria som är en van ryttare tyckte att det var roligt och att jag inte någon gång dämpade tempot p g a att jag blev rädd eller ville rida långsammare. Ingen som såg mig första gången 1999 skulle ha trott att jag någonsin skulle kunna rida på det här sättet, allra minst jag själv.

 

10/4 (Lektion 15)

I dag var det dags att byta hästar igen. Jag fick Bardur och Arne fick Magni, Lillemor fick rida på Hrimnir igen och Siw red Dögg. Susanne från fortsättningsgruppen var också med och red Bakkus. Jag hade allt mina dubier när jag satte mig på Bardur, för även honom brukar jag ha ganska svårt att få igång. Men under de första varven då vi bara skrittar och slappnar av och inte har fötterna i stigbyglarna, så gick faktiskt Bardur och jag först och han gick. Det kändes bra. När vi sedan skulle trava, så gick det ganska bra det också, men ibland när Bardur var långt efter de andra fick han för sig att sakta av och nästan stanna och jag hade svårt att få i gång honom igen. Arne hade vissa bekymmer med Magni också och Ingrid hämtade en piska åt honom, något som jag aldrig blivit anförtrodd. Därför sa jag ifrån, att även jag ville ha en piska och se, bara jag hade den i handen, så travade Bardur jättefint. Tyvärr böjde han ned huvudet rätt som det var under travet och det kändes lite otäckt, tyckte jag. Plötsligt spände jag mig tydligen något alldeles kolossalt, så Ingrid trodde att jag skulle trilla av, men jag märkte inte det. Bardur och jag kunde t o m göra skänkelvikningar i dag. Däremot klarade jag inte att galoppera med honom. Jag har ännu inte fått in i huvudet, hur jag ska fatta galopp. Så här lär det vara: Man ska börja i en kurva och man ska lägga på innerskänkeln ganska långt fram och ytterskänkeln strax bakom stiglädren. Innertygeln ska vara lös och följsam, medan man ska hålla fast yttertygeln. Bardur lär vara ganska svår att få i galopp (liksom i tölt). 

Vi avslutade med en riktigt rolig och nyttig övning. Vi fick binda en knut på tyglarna, så att de blev ganska korta. Sedan skulle vi stå upp i sadeln och skritta utan att hålla händerna någon annanstans än i luften. Sedan gjorde vi samma sak, fast i trav! Det egendomliga var att det gick!! Vi klarade det allihop! Jag blev väldigt förvånad, för annars när jag travar håller jag krampaktigt fast i hästens man och ändå känner jag mig ofta osäker, vilket med säkerhet tyder på att jag spänner mig och är i obalans. Det hände en liten incident också. Någon häst, jag minns inte vilken, fick bråttom och travade om Bardur och mig på insidan, så att den stötte till oss och jag höll på att ramla av. Jag höll fast mig i tyglarna, först den ena och sedan den andra och på så vis återfick jag balansen. Då var det tur att jag red Bardur som inte är lika känslig i bettet som t ex Hrimnir och Bakkus som Ingrid inte vågar låta mig rida på än.

8/4 (Turridning)

I dag var vi ute och red tur, Kicki, min vallhundskompis, Siw från lektionsridningen, Ingrid och jag. Kicki red Bardur, Siw Magni och jag Dögg. Ingrid red Bakkus och Hrimnir fick stanna hemma. Alldeles innan vi startade hällregnade det, men precis när vi gav oss av klarnade det upp. Kickis bordercollie Prickis var också med. Vi red i två timmar över stock och sten. Vi började med att skritta ungefär i tio minuter, sedan travade vi lika länge och därefter töltade vi. När vi kom till en uppförsbacke föreslog Ingrid att vi skulle galoppera och både Siw och jag gick med på det med en viss tvekan. Jag bestämde mig för att verkligen slappna av och låta hästen göra jobbet. Det gick jättebra!! Och roligt var det också. Siw spände sig lite och då känns det genast otäckt varpå man spänner sig ännu mer. Men även hon galopperade. Bardur tyckte inte om att gå sist, eftersom han känner sig så ranghög, så när vi töltade försökte han att rida om oss allihop, men Kicki fick stopp på honom. Här bredvid finns några bilder från ritten.

4/4 (Lektion 14)

Nu gick det två veckor mellan ridningarna igen, p g a att jag var tvungen att resa till Göteborg och ta hand om mamma. Äntligen var det ljust hela tiden då vi red. Alla utom Birgitta som brukar rida Bakkus var där. Jag fick rida Magni igen. Först gick det ganska bra. Vi fick träna att ha en liten förhållning (heter det så) på innertygeln, så att hästen automatiskt gick i en vid cirkel. Enligt Ingrid klarade jag det. (Å andra sidan red jag inte först). Sedan strulade allt till sig. Magni förstod inte alls vad jag ville och det är nog inte så konstigt, för jag har ännu inte lärt mig att handha varken tyglar eller skänklar på rätt sätt. Jag måste tänka på att bara krama den tygel, åt det håll jag vill att hästen ska gå och samtidigt inte släppa efter på den andra. Gång på gång tar jag tag i tygeln alldeles för hårdhänt och Magni blir förtvivlad. När sedan Ingrid från marken höll i tyglarna på rätt sätt, skulle jag säga framåt till hästen (med skänklarna) men det kunde jag inte heller. Magni gick antingen bara runt runt eller också gick han fram till Ingrid och stannade där, som om han ville säga: "Hjälp mig matte, den här knäppskallen på min rygg begriper ingenting". Till slut lyckades jag dock få fart på Magni och vi töltade t o m lite grand. Ska jag någonsin lära mig denna ädla konst? Det är inte så mycket jag begär, bara att kunna få hästen att gå dit jag vill och att kunna få honom att skritta, trava, tölta eller galoppera precis, så jag får lust till det, inte bara följa efter andra som gör det. Konstigt, att det ändå kan vara så roligt!

21/3 (Lektion 13)

Äntligen var jag tillbaka i min grupp igen! Det var verkligen roligt. Jag red Magni och jag fick i gång honom ganska bra, men det här med skänkelvikning är inte vår grej. Siw som red Dögg den här gången klarade det jättebra! 

15/3 (Lektion 12)

Eftersom nybörjargruppen i tisdags var full fick jag även hänga med i en fortsättningsgrupp i dag. Det var inte bra för mitt självförtroende. Även om jag inte längre är rädd, när jag sitter i sadeln har jag mycket svårt att styra hästen dit jag ville. De andra fick också göra så många övningar, som jag inte klarade av, så modet sjönk efter hand och det blev inte bättre, när ryttarna som jag inte kände tyckte att vi var i vägen och undrade vart jag skulle. Konstigt att det som kan vara så roligt i en grupp kan kännas så hopplöst i en annan, trots att jag rider på samma häst och har samma instruktör. Fr o m nu ska jag bara lektionsrida i min nybörjargrupp. Och även jag ska så småningom lära mig att styra Dögg och få i gång både Bardur och Magni. Någon gång ska jag t o m bli så betrodd att jag får rida på Hrimnir och Bakkus. Men det kommer att dröja länge, kanske många år. Det gör inget.

13/3 (Lektion 10 och 11)

Förra veckan och i dag red jag med barngruppen. Förra veckan red jag Dögg och det är alltid roligt. Vi travade och töltade, men när Linnea och Sandra skulle lära sig att galoppera, så var vi inte riktigt med på noterna. Jag känner att jag vill känna mig riktigt säker i sadeln, innan jag ger mig på något sådant. Vi försökte hoppa i stället, men det gick inte heller så bra.

I dag red jag Bardur igen och som vanligt kunde jag bara trava, när någon framför mig travade. Ett tag kände jag mig alldeles förtvivlad, för ingenting som jag försökt lära mig tycks ha gått hem. Bardur vill inte alls förstå, vad jag menar. Tydligen har jag väldigt svårt att hålla tyglarna på rätt sätt. Nej, det kändes bara hopplöst i dag. Inte blir det bättre av att jag läser den ena boken efter den andra om hur man rider islandshästar på bästa sätt. Jag blir bara mer och mer förvirrad.

2/3 2001 (Lektion 8 och 9)

Usch, den här vintern var kall i februari, så det har blivit lite si och så med ridningen ibland. Men det har också gjort, att jag har kunnat rida på torsdagar två gånger, eftersom det funnits plats för mig. Båda gångerna har jag ridit Bardur.

Bardur är liksom Magni ganska svår att få igång. När jag är ensam med honom vill han helst inte trava och mina s k hjälper förstår han inte eller struntar i. Jag fick honom i alla fall att trava både förra torsdagen och i går, men i går var det också meningen att vi skulle tölta han och jag. Det var emellertid inte alls lätt. Tre, fyra steg sen travade han i stället. För mig är det här med skänklar och tyglar rena mysteriet. Vi skulle snurra runt med hästen också, så att han bara gick runt med bakbenen och stod still med frambenen. Då skulle jag skänkla med innerskänkeln och hålla emot med yttertygeln. För det första höll jag inte emot tillräckligt, så Bardur gick runt med frambenen också och för det andra skänklade jag tydligen på alldeles fel ställe och inte tillräckligt distinkt. Stackars arma häst, han måste tycka att livet är ett mysterium, när sådana som jag sitter i sadeln. Vi fick också skritta och sedan trava över små stockar ,"cavaletter" och det gick ganska bra, åtminstone att skritta över dem. När vi travade kom Bardur alldeles för nära sina kompisar, Dögg och Magni, så han saktade av, så att det blev skritt i stället för trav över stockarna.

Det bästa av allt är i alla fall, att jag håller mig kvar på hästen när han travar och att jag inte känner mig rädd och att jag av och till kan slappna av på rätt sätt och verkligen sitta på sittbenen. Jag kommer också för det mesta ihåg att titta åt det håll jag ska, men när jag ska föra över tyngden för att få hästen att svänga, så böjer jag tydligen överkroppen i stället och då blir det helt fel, för då lättar jag ju i sitsen i stället för tvärtom. Det är inte lätt att lära gamla människor sitta på häst inte! Men kul är det!!

15/2 (Lektion 6 och 7)

Två veckor har gått och två gånger till har jag ridit. Förra veckan var vi bara två, så då hann vi få mycket hjälp. Jag red som vanligt på Dögg, men den här gången hade jag sadel på henne. Det var fortfarande mycket isigt på halva ridbanan och vi fortsatte med att bara trava på halva. Jag fick träna mig på att själv få Dögg i trav, nu när det inte fanns många andra hästar att följa efter. Det gick mycket bra. När jag tränat det en stund, fick jag pröva att direkt efter travet gå över i tölt och det var svårt de första gångerna. Dögg förstod inte alls vad jag menade. Men ungefär på tredje eller fjärde varvet kom jag på knepet och sedan gick det också. Jättekul. Däremot var det svårare med skänkelvikningen som vi också tränade. Yttre skänkeln och inre tygeln, tror jag det var, men hur det nu är så gör jag inte som jag ska, börjar inte när hästen står i rätt position och trycker inte med skänkeln på rätt ställe, eller vad det nu är. 

Siw som red på Magni hade lite svårt att få igång honom och jag tyckte synd om dem. I den här veckan hade Siw inte tid att komma och Dögg hade vrickat foten under helgen, så då passade det bra att jag red Magni. Jag trodde ju att det bara var att fortsätta att trava och tölta som jag gjort veckan innan. Mja, jag trodde kanske inte det, för Magni är ju mycket trögare, men något borde jag väl lärt mig tyckte jag. Men nix. Jag kunde inte ens få Magni att skritta och framför allt inte åt det håll jag ville!! Han löd inte min skänkel. Kom det någon annan häst förbi, så ville han däremot gärna hänga på och skritta eller trava efter, men jag hade satt mig i sinnet på att vi två skulle köra vårt eget race. Det gick inget vidare. Jag råder dig Siw att pröva Dögg igen. Då ska du se på andra bullar.

 

Lektionsridningen har börjat igen!

Nu har vi hunnit rida två gånger det här året och det blir bara roligare och roligare! Under jullovet lånade jag en bok som hette "Ett med hästen" av Sally Smith och av den lärde jag mig mycket. I den boken går Sally som själv hade skolios och därför haft mycket svårt att intuitivt känna hur hon ska sitta på hästen igenom hur du hittar balansen genom att slappna av från topp till tå. Det är också viktigt att titta med "mjuka" ögon, d v s använda hela synfältet och inte stirra på hästens öron eller något sådant. Läs boken, om du är det minsta intresserad av ridning, alla har nytta av den!

1/2 (lektion 6)

I tisdags fick vi rida barbacka och jag blev förvånad över att det var så bekvämt och dessutom blev det varmt! Nu hade vi chansen att verkligen känna hästens kropp och muskler och hur vi påverkar den bara genom att förflytta tyngdpunkten i sätet. Vi travade ett halvt varv och skrittade ett halvt, eftersom ridbanan var isig på ena halvan. Det passade mig mycket bra, för då hann Dögg aldrig få upp farten så där väldigt mycket. De första varven gick riktigt bra och jag kände hur jag följde med hästen i travet, men på tredje varvet började det svaja och jag blev rädd och gjorde alla fel som går att göra d v s tryckte in underbenen i hästens sidor, spände mig och drog i tyglarna allt vad jag orkade, vilket inte gjorde Dögg lugnare! I stället skulle jag bara ha rätat upp kroppen och slappnat av, så hade Dögg saktat farten, påstod Ingrid.

Det är mycket viktigt att andas med hela magen och att inte hålla andan, för då spänner man sig.

21/11 (lektion 5)

Lätt duggregn och nermörkt, men det finns belysning på ridbanan så det är bara att sätta i gång. jag rider Dögg i dag också. I dag styr jag dit jag vill och Dögg lyder. Jag travar utan att bli rädd och jag får Dögg att tölta. Att tölta är jätteroligt. Det känns inte alls otäckt. Lillemor på Hrimnir får visa hur man galopperar och nästa gång ska vi pröva det också!

17/11

Som avslutning på nybörjarkursen i ridning fick vi idag rida ut i skogen  i två timmar. Som vanligt hade vi tur med vädret. Det var visserligen mulet, men det började inte regna förrän vi var hemma igen.

Jag red Dögg, alltså samma häst som jag så olyckligt föll av för ett och ett halvt år sedan. vi började med lugn skritt, tills vi kom fram till skogen. Där skulle vi trava och trots att det var på en skogsstig, kändes det inte särskilt farligt. Vi fick rådet att alltid stå upp i skogsterräng, framför allt i uppförsbackarna, för annars frestar det på hästarnas ryggar. Nästa gång travade vi inne på vägen i skogen och jag trodde aldrig vi skulle sluta. Jag var inte rädd, men kände mig alltmer mörbultad. Vid inägan ute i skogen, där fåren brukar gå saktade vi in. När vi hade ridit en bit till tappade Bakkus som Lillemor red på en sko. Ingrid som bytte häst med Lillemor, eftersom Bakkus tyckte att det var lite obehagligt och haltade lite, framför allt på grusväg. Så började vi tölta och det gjorde vi länge. Vi red upp till Åsen i närheten av Åsa gravfält och det är mycket vackra trakter. 

Jag hade inte ridit ut i skogen sedan jag ramlade av för ett och ett halvt år sedan. Vilken skillnad!! Jag kände mig inte det minsta rädd och hängde med på trav och tölt utan att klaga en enda gång, men när Lillemor och Arne och Ingrid ville galoppera, så avstod jag. Varför utmana ödet? Visserligen galopperade jag lite på ridbanan för ett par veckor sedan, men då kände jag mig osäker, för jag visste inte vad jag gjorde och det gick så himla fort!!

Här bredvid kan du se lite bilder från ridturen

 

Tillbaka till förstasidan

 

 

 




Dögg

 

 

 

 

 

Svanterider.jpg (63414 byte)

Svante på besök

 

 

 


ridningisolnedgangsandraolinnea.jpg (102973 byte)

Barngruppen

 

instruktionridning010306.jpg (155453 byte)

 

Sandrahrimnirlinneaobrittadogg.jpg (175360 byte)

 

 

 

selningavhrimnir010726.jpg (144166 byte)
Så här ser han ut, Hrimnir.

 

 

 

 

 

 

 

brittaomagniprofil010808.jpg (184885 byte)
Snart ska vi rida ut. Jag rider Magni.

brittamagnikerstindogg2-010808.jpg (272161 byte)
Nu har vi kommit ut i skogen.

kerstinodoggoingridobakkus-010808.jpg (301277 byte)
Kerstin på Dögg och jag på Magni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birgittaohrimnirgalopperar010704.jpg (230854 byte)
Birgitta galopperar och Siw och jag kommer efter


brittaomagni010704.jpg (236591 byte)

Jag rider Magni

birgittaosiwfikar2.jpg (217299 byte)
Här fikar Birgitta och Siw efter turen i Ingrid trädgård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kicki,sivobrittapatur010408.jpg (44087 byte)
Kicki, Siw och jag

Brittariderdogg.jpg (14003 byte)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

arneobardur.jpg (157819 byte)
Arne och Bardur

 

 

arneoingrid.jpg (143142 byte)

Arne och Ingrid på Bardur och Bakkus

 

 

Klicka på bilderna så blir de större!

 

Galopp i skogen, Lillemor, Ingrid och Arne

helanyborjargruppen.jpg (166161 byte)

Hela gruppen

lillemorosiwrider.jpg (195046 byte)

 

 

Lillemor och Siw på Bakkus och Magni

lillemorriderhrimnir.jpg (183595 byte)

Lillemor 

Tillbaka till förstasidan!


2005-06-17