Selaön

5-7 juli 2003 Vikingafestival

Under helgen gick Stallarholmens första Vikingafestival av stapeln. Tyvärr var det vallhundstävling i Södertälje samma helg, så jag kunde inte titta så mycket på den. Men på söndag eftermiddag gick Ove och jag dit och det var imponerande vad man hittat på. Bl a hade man bjudit dit Kalle runristare från Adelsö och skaffat fram en jättestor obearbetad sten som blivit uppsatt på skoj på ön av någon fantasirik person. Men nu ska den bli ristad på riktigt och sedan uppsatt någonstans i Stallarholmen. Hela bygdens kunnande i hantverk och andra näringar visade också upp sitt kunnande. Det fanns tovade hattar och tofflor från Åkerby, smide från Odensicke, viltkött från Äleby och naturligtvis fisk från Sjöbris. Dessutom har Stallarholmens slöjdlärare täljt vildsvin som kanske kommer att bli det djur som byn i framtiden kommer att förknippas med. Det är fantastiskt att på på en livskraftig och levande ort!


      
En riktig viking                                            tovningsmästaren           

  Kalle runristare                                          Vildsvinstäljarna

                                         

Hundar på Selaön

5/6 2003

I går cyklade jag förbi tomten, där Eros bor och han skällde på mig så välkomnande, så jag gick upp och hälsade på honom och tog några kort, vilket inte var så lätt, för han var väldigt livlig. Han sprang omkring hela tiden och lekte och kastade saker i luften. Hans husse och matte var och tittade på ÖK får tävlingen förra helgen och är nu helt på det klara med att även Eros ska lära sig att valla.

Fart och fläkt, inga döda stunder här inte!                     Tja, lite trött blir jag väl ibland

11/5 Ytteligare en liten bordercollie har satt tassarna i jorden på Selaön. Det är Arvid som har kommit  hem till Anna och Krille på Södertorpet. Där ska han hjälpa Tweed att valla fåren. Det ska bli spännande att följa den lille krabatens öden och äventyr i fårhagen och se om han blir lika duktig som Tweed. Tweed ska tävla ÖK på Löknäs gård den 29 och 30 maj. det kommer nog att gå bra.

Så här såg lille Arvid ut i dag.Han blev 10 veckor just i dag den 11 maj 2003.

 

Arvid slickar matte Anna            Arvid har blivit trött och somnat i mattes famn.

Nu när jag inte har några egna hundar får jag ägna mig åt att rapportera om andras hundar här på ön. Då menar jag naturligtvis först och främst bordercollie som vallar.

På Valborgsmässoafton 2003, då Ove och jag var ute och promenerade träffade vi på den allra ljuvligaste lilla bordercollivalp hos Anette och Micke i Brunnsberg. Den heter Eros är 13 veckor och kommer från Johan Gustavssons och Riitta Madsens Paras Ystävä. Han var en självständig liten krabat som gärna tog en sväng bortåt vägen utan att titta efter matte. När han fick syn på Ove hoppade han rakt upp i hans famn och slickade honom i ansiktet, så särskilt blyg var han inte. Tyvärr fick inte ens det Ove att vekna och genast gå hem och leta efter en valp åt mig. I vårt hus kommer ingen valp, förrän jag kan ta hand om den helt och hållet själv och det lär dröja. Jag tog några bilder på Eros. Så här blev de:

Selaön är Nordens största insjöö. Det var något som varken jag eller någon av mina vänner fick lära sig i skolan. (Jag är född och uppvuxen i Göteborg).  När jag flyttade hit 1995 visste jag inte ens att ön fanns. Den ligger i Mälaren och tillhör samhället Stallarholmen som delvis ligger på Selaön. Stallarholmen tillhör Strängnäs kommun. Det finns mycket att se på Selaön. Vi har två slott, dels Mälsåkers slott som renoverats och som visas för publik under sommaren, dels Tynnelsö slott som ligger på Tynnelsö ö utanför Selaön. Det slottet är inte renoverat och det är mycket gammalt. Det var Gustav Vasa som lät bygga det.

Tynnelsö slott ligger utanför Selaön på Tynnelsö ö. På ön finns en bofast familj som är fårägare och som fick Svenska Vallhundslubbens första uppfödarpris för sin framgångsrika bordercollietik Queeny. Queeny är stammor till många duktiga bordercollies runt om i Sverige. (Tynnelsö Rut m fl.)

I maj blommar backsipporna och då kommer det människor från när och fjärran för att njuta av prakten

   

 

 

 

 

 

 

 


Tynnelsö slott

 

 

 

 

 

Åsa gravfält

Skeppssättningen på Åsa gravfält och Mervallastenen tillhör också öns sevärdheter. Till Åsa gravfält vallfärdar människor i maj månad också för att titta på backsipporna som blommar rikligt där.

 

 

 I samma hage där Mervallastenen finns gick också mina och min grannes får sommaren 2000. En dag kom en stenkonservator och en stuckatör för att göra ett avtryck av stenen. De hade fått uppdraget av Historiska museet, eftersom stenen är så berömd att museet ville ha ett exemplar att visa upp för sina besökare.

 

 

 

 

Uno Stallarholm

Det har också bott en berömd grafiker och konstnär på Selaön, nämligen Uno Stallarholm som i många år  illustrerade i Dagens Nyheter. Uno föddes i vår by Berg, men bodde i det här huset i Brunnsvalla en liten bit längre in i skogen fram till sin död 1974.

2001 hade Grafikens Hus i Mariefred en utställning med Uno Stallarholm. I samband med den ordnades den 27 februari en träff, där alla som var intresserade av Uno Stallarholm och hans verk var välkomna. Det samlades många människor där. Vi fick först i två omgångar en guidning i klassikerrummet, där Uno Stallarholms tavlor hänger. Där fanns allt ifrån Stallarholms förstlingsverk på Konstakademien till hans grafik som han gjorde på äldre dagar ute på Selaön. Ett av hans mest omtyckta blad är "Auktion på Berg" som föreställer ett vilt slagsmål ute på gårdplanen på Berg. En av dem som var med på träffen avslöjade att temat hade Uno Stallarholm fått ifrån en historia från Småland och sedan hade han satt in detta i sin fädernesby. På utställningen fanns både  orginalteckningen som han först ritat och som utgjort mallen för det grafiska blad som han sedan gjorde av den och det grafiska bladet.

Efter visningen fick vi ta del av berättelser ur Uno Stallarholms liv som många av dem som kommit kunde förtälja. En av dem som hade flest minnen var tecknaren Harry Carlsson från Mariefred som i Uno Stallarholm haft en vän och beundrad mentor. Han berättade bl a om hur den teckning som Uno Stallarholm ritade varje dag åt Dagens Nyheter tog sig till Stockholm. Han ritade varje dag någonting över den dagsvers som Alf Henriksson skrivit. Det gick till så att Alf Henriksson ringde till Uno Stallarholm och läste upp versen, Stallarholm ritade och skickade sedan teckningen med taxi som fanns granne med honom på Selaön, ner till posten, eller om det var riktigt bråttom direkt till tåget i Läggesta, där konduktören tog hand om den. Sedan skickade DN ett bud ner till Centralen i Stockholm och hämtade teckningen ur konduktörens hand.

Många av deltagarna hade med sig egna tavlor som de fått av Uno Stallarholm. Harry Carlsson och hans fru hade med sig en oljemålning av dottern som fått sitta modell som nioåring för Uno Stallarholm som betalning för någon tjänst som Harry Carlsson utfört åt Uno.

Gerry R, vars far var cykelhandlare i Stallarholmen på 1960-talet hade en tavla på en gammal skrotig A-ford med sig som han fått av Uno som tack för att han brukade reparera Unos och hans fru Carins  skotrar som de köpt av pappan. Gerry berättade att Uno och Carin var fullkomligt livsfarliga när de kom körande på sina skotrar, framför allt Uno.

Sven Bartling och sonen Mats berättade om fiskafängen som de varit med om tillsammans med Uno och "Granebergaren" som var ett annat original på Selaön. Ett känt porträtt av Uno Stallarholm är "Axel i Mervalla" som var "Granebergarens" pappa.

Hembygdsföreningens ordförande berättade också många historier och ett förslag som kom upp, var att man skulle göra en kulturvandringsled på Selaön, med pilar och minnesmärken från Uno Stallarholms liv och konst. Det tyckte vi alla skulle vara mycket trevligt. 

Äleby

Äleby är en gård på andra sidan ön (Ytterselö), där man har ett hjorthägn och vildsvin och där det finns en gårdsbutik att handla vilt i. Dit brukar Ingrid styra sina tvådagarsritter och i en liten skyddad vik av Mälaren som tillhör Äleby får ryttarna slå läger. På morgonen får sedan ryttarna följa med på vildsvinssafari.

Odensicke gård

På väg över ön passerar ryttarna också Odensicke gård, där man äter lunch, antingen ute eller också i Valhall, en ombygd jordkällare. På Odensicke får hästarna och ryttare välbehövlig vila, innan färden fortsätter till Äleby.

 

 

Håsta kvarn

Den 29 juli 2001 var det Öppen trädgård genom tidningen Lands försorg. En av de 100 trädgårdar som höll öppet i hela landet var den i Håsta Kvarn på Selaön. 1987 köpte ägaren huset och det som sedan skulle bli trädgården. då var det bara sly där. Han tog dit 1500 växter och satte igång att arbeta. Det har givit resultat. Här bredvid kan du se några bilder från trädgården.

Tillbaka till förstasidan!


2007-07-07

 

 

  Skeppssattning pa Asa.jpg (139369 byte)

 

Skeppssättning på Åsa gravfält

Copy of mervallastenen.jpg (23049 byte)

 

 

Mervallastenen ska kopieras

Copy of Copy of stuckatoren.jpg (25877 byte)

 

 

 

Stuckatören och stenkonservatorn i arbete

Hus vid tomashagen.jpg (210000 byte)
Här bodde Uno Stallarholm med sin mamma och syster Ella sedan pappan dött. Ella övertog huset och bodde här på somrarna till sin död 1993.

monicafrisendalinne010614.jpg (123238 byte)
Monica, Ellas styvdotter och nuvarande ägare av huset ovan.

 

tavlaavellastallarholm010614.jpg (139678 byte)
Porträtt som Ella målat

tidigtavlaavunostallarholm010614.jpg (159142 byte)
Tidig målning av Uno Stallarholm

spismedmalningavunostallarholm2.jpg (100803 byte)
Öppen spis inne i Ellas hus med dekorationer av Uno Stallarholm

 


bygdenselaonstallarholm.jpg (129146 byte)
Bygden Selaön - grafiskt blad av Uno Stallarholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aleby010625.jpg (243345 byte)Viltbod-aleby010625.jpg (88692 byte)

  

 

   

Viltbod-aleby010625.jpg (88692 byte)