Vävning
5/1 2003

Äntligen är mattorna klara

Det blev sex mattor. Det flesta ser riktigt trevliga ut, tycker jag. De i blå nyanser ska Svante få, då han håller på att inreda sitt fiskarhus i Hovenäset och än så länge går allt i blått där.

30 juni 2002
Äntligen kom jag i gång att väva igen, när det blev sommarlov. Jag hade inte rört väven på över ett år! Men nu väver jag varje dag, då "Sommar" går på radion. Det har varit lite svårt att bestämma hur mattorna ska se ut, men jag tror att det blir ganska bra. Först ville jag göra en matta i röda nyanser, men tyvärr har jag inga riktigt röda trasor och när jag försökte färga in lakan rött, så blev det rosa. Nu har jag gjort en matta i olika blå nyanser, en i grönt och blått och en i många olika gröna färger samt en rand gult i varje ända. När den är klar finns det nog bara varp till en matta kvar, tror jag. Den får bli i gula nyanser och kanske orange också. Jag vet inte riktigt.

20 februari 2001

I fortsättningen skriver jag även under den här rubriken som en dagbok, där allt nytt kommer först.

Jag köpte svart mattvarp och min granne Ingrid hjälpte mig att sätta upp väven igen. Hennes man har gjort en stor ställning som man varpar på och det gjorde vi först. Jag hade bestämt att väva 10 meter mattor som var 70 cm breda. Ingrid räknade och jag varpade. Det gick bra. Ja, alla moment gick ganska snabbt och bra att göra, även om det blev några små fel som måste rättas till. Men det gjorde Ingrid snabbt och lätt. Det blev ett alldeles utmärkt skäl och jag har vävt ungefär en meter på den första mattan.

Så här ser den nya väven ut. (20 feb 2001)

Jag har nog aldrig ansetts vara särskilt händig av mig. En gång i tiden gick jag emellertid i flickskola och i de sista klasserna fick vi väva lite grand. Det var få vävstolar och många elever, så lotten avgjorde vad vi fick väva och jag hade aldrig någon tur, så det blev ett par kuddar, och en mössa, vad jag kommer ihåg. Moster Aina var ogift yrkeskvinna, men hon hade av någon anledning skaffat en vävstol som hon hade stående i ett sovrum i sin sommarstuga på Nösnäs i Stenungsund. Ingen väv var uppsatt, när jag var barn, men moster Aina sa alltid, att hon skulle sätta upp en väv och framför allt skulle hon ägna sig åt att väva, när hon blev pensionär. Hennes systrar och svågrar skrattade åt henne och skakade på sina erfarna huvuden. Men så blev det och som pensionär vävde moster Aina både stolsdynor, dukar och gardiner som blev mycket vackra. Hennes klasskamrat hjälpte henne att sätta upp väven.

Nu är moster Aina 94 år (hösten 2000) och hon varken ser eller klarar av att väva längre. Så nu har jag fått ärva vävstolen. Jag fick hjälp med att sätta upp en mattväv och jag började med att väva trasmattor av gamla plagg och lakan som jag färgade. Det var svårt att bestämma sig för vilken randning matten skulle ha och hålla reda på färgerna och hur mycket mattrasor jag hade kvar, så jag kände mig till slut ganska missmodig.

 När jag gjort fyra mattor var varpen slut och jag kunde klippa ner mattorna. Resultatet blev över förväntan. Framför allt är det ju mycket praktiskt att kunna väva precis så långa mattor som man behöver och i de färger som passar i ett visst rum.

Nästa projekt blev att väva bordstabletter i oliksidig kypert. Nu måste jag hålla reda på fyra trampor, i stället för två, men mönstret tog jag ur en bok och på så sätt var det ungefär som att sticka efter en beskrivning. Det kändes betydligt tryggare. Den här gången var den stora utmaningen att sätta upp väven med hjälp av en väninna som inte var riktigt lika van som hon som hjälpte mig första gången. Det är mycket svårare att sätta upp en väv än att väva. 

Jag blev riktigt nöjd med tabletterna. Det enda tråkiga var, att jag inte blev färdig med dem förrän julen var slut.

Jag gjorde en liten gul duk efter eget huvud också. Den ligger nu på sidobordet vid soffan och ingen som är det minsta kunnig ska titta närmare på den, men på långt håll ser även den riktigt bra ut!

Nästa projekt är trasmattor igen. Jag har så många trasor som jag vill använda och sedan var det faktiskt roligt att väva efter eget huvud. 

Här bredvid ser du de trasor som jag tänker använda. hoppas det blir något vettigt av det. Jag har just beställt svart mattvarp. Det verkar mest spännande tycker jag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka till förstasidan!

2005-04-12