Tora!Här Tora på Apelgården 2008


Här träffade jag Tora i november 2008

I juni 2007 träffade jag Tora, när jag var på Tjörn och tittade på nyfödda lillebror Henrik. Tora var då sex år.

Lördagen den 19 maj kl 2046 2001 kom du  äntligen till världen på Varbergs BB. Då hade mamma Lisa och pappa Erik redan varit på BB sedan kl ett på natten innan. Navelsträngen låg runt halsen, så det blev väldigt oroligt. Dels blev man tvungen att klippa upp Lisa, så att det skulle gå lättare att få ut dig, dels hade du blivit lite "sur", så man gav dig något så att PH-värdet blev bättre. Eftersom Varbergs BB inte har någon egen barnläkare skickade de dig till Östra sjukhuset i Göteborg på kontroll under natten, medan föräldrarna fick stanna i Varberg. Men på söndagen kl 15 kom du tillbaka och någon timme senare kom mormor och morfar, farfar, Ulrika och storebror Johannes på inspektion. Du vägde 3620 g och var 53 cm lång, nästan exakt som storebror Johannes, men din pappa säger att du inte alls är lik storebror.  Den 19:nde var i alla fall en väldigt praktisk datum att födas på, för både farbror David och jag, din farmor är födda den 19:nde. Johannes tyckte att du var väldigt fin.

Oktober 2004
Jag var barnvakt hos Tora och Johannes en lördag, när föräldrarna var på konsert. Tora och jag bakade kladdkaka och det var mycket trevligt, tyckte både hon och jag.

Juli 2003

På min färd runt i Bohuslän för att hälsa på släktingar och vänner, kom jag också till Apelgården och fick träffa Tora och Johannes. Johannes hade lite tråkigt, för det fanns inte några jämnåriga lekkamrater därute just då, så han satt mest och tittade på video. Men på Tora var det desto mera fart. Det är en gladlynt liten dam som gärna klättrar och dansar och sjunger. Trots att hon inte träffat mig sedan i mars, så lät hon mig utan problem stanna hos henne, när föräldrarna och Johannes åkte till Kungälv för att se på Riddarspel. Först gick vi ner till vattnet, men där blåste det så mycket att vi snart gick upp igen. I höjd med familjen Eeks hus satte sig tora på en sten och sa: Mamma bil. Jag vet inte om hon trodde att mamma snart skulle komma i bilen, om hon satt kvar där. Hon klättrade upp och ner för några ganska stora stenar och jag kunde riktigt se hur hon tränade sin balans, Sedan gick vi till sandlådan och lekte där och tog en cykeltur mm.

December 2002

Så lite före julafton träffades vi, innan du skulle åka till Lammhult och fira jul. Så här fin var du då! Klänningen hade din mamma haft, när hon var liten! Du är en glad och aktiv liten dam!

Oktober 2002

Jag träffar dig alldeles för sällan, Tora, men förra helgen reste jag i alla fall ner till Göteborg och träffade dig. Då var det full rulle! Du gick hela tiden och hämtade saker, framför allt böcker och du var inte ett dugg blyg för din farmor. Glad och pigg var du också. Någon måste hela tiden punktmarkera dig, så att inget farligt ska hända. Pappa var väl lite ouppmärksam en stund på lördag morgon och vips gick en skål i kras. Det var i alla fall ett intet mot vad din pappa ställde till det med finporslinet hemma på Knapehall, när han var i 2-årsåldern. Halva servisen gick den gången i golvet. Min granne, Birgit konstaterade då att det är världsliga ting.

24 februari 2002

När det var sportlov i Eskilstuna passade jag på att besöka familjen Billerby i Göteborg. Jag bodde hos dem mellan tisdag kväll v.8 och lördag morgon, så vi hann att leka ordentligt Tora och jag och Johannes och jag. Här kan du läsa om Johannes. Tora är fortfarande samma lilla soliga person. Hon kan både sitta och krypa och första dagen jag var där, den 19 februari, då hon fyllde nio månader lärde hon sig också att resa sig upp om hon hade stöd av ett bord eller en säng. Som syns på bilden kom också Svante och hälsade på en dag. Han är stand-by på sitt jobb. Det kan du läsa om härTora har nästan lärt sig att peka på lampan och hon säger pa-pa-pa-pa. Gissa vad pappa tror att det betyder. En dag när Lisa och Johannes var på Öppna Förskolan och sjöng och dansade (tror jag), så passade jag Tora och det gick mycket bra. Hon sov en stund, åt lite kex och kröp omkring och var glad. Ibland på kvällen blev hon emellertid väldigt trött, så trött att hon inte riktigt orkade med sig själv. och då lät det väldigt mycket. Så hon är ett alldeles friskt och normalt barn. När hon försöker låna Johannes saker blir han inte så glad, men det var väldigt lätt att avleda hennes uppmärksamhet, så det uppstod inte några konflikter.

18 november

Förra helgen var jag i Göteborg för att flytta möbler från mammas lägenhet till hennes nya lägenhet på örgrytehemmet, dit hon flyttade i måndags.

Då passade jag också på att hälsa på familjen Billerby. Tora var lite förkyld och hade feber, men hon höll sig ändå vaken ganska mycket och då tog jag de här korten.

8 november

Stolt fader meddelade att nu kan Tora sitta och skickade detta fina kort som bildbevis!

12 oktober 2001

Dop

Söndagen den 7 oktober döptes Tora. Dopet ägde rum i Domkyrkan efter högmässan som den här dagen hade varit en musikgudtjänst som var oerhört välbesökt. Själv hade jag inte möjligthet att övervara den, eftersom jag kom direkt från Tådås, där vi haft bodelning efter moster Aina. Det var ytterligar två små barn som döptes, Alex och en liten flicka som tydligen var barnbarn till prästen. Prästen var göteborgare och hette Wannebo. Alla barnen var tysta hela tiden och det var alla små barn i kyrkan också. Johannes satt bredvid sin mormor och han skötte sig exemplariskt. 

Efter dopakten var vi inbjudna på kaffe i församlingshemmet som visade sig vara en riktig paradvåning. Där fick vi både tårta och glasstårta och tillfälle att umgås en stund. Tora var fortfarande lika solig, trots att hon borde var trött. Jag hade köpt ett lapptäcke av min återfunna väninna Ulrika Stranninge som är textilkonstnärinna i Strängnäs. Det blev mycket uppskattat. Varken David eller Svante kunde tyvärr vara med, Svante p g a att han befinner sig i Bosnien och David på grund av filminspelning. Men farfar Jan var där och gammelfarmor Vera och hela familjen Ekvall. Av Lisas familj var alla utom hennes bror Peter med familj där. Peters dotter Agnes hade lunginflammation. 

 

Juli 2001

När jag var på Tjörn nu i sommar träffade jag Tora tre gånger. Första gången sov hon hela tiden. Andra gången var hon vaken men tyst och det var hon också den tredje gången då jag hälsade på familjen på Apelgården. Hon växer och blir allt större och ler nu stort mot alla i familjen. en riktig liten skönhet, titta bara på bilderna längst ner på sidan!

20 juni

Tora har hunnit bli en hela månad och hon har vuxit mycket! Lisa berättade, att hon t o m växer fortare än Johannes gjorde och det vill inte säga lite det.

Så här såg hon ut i går, när jag och Svante och flickvännen Carla var och hälsade på:

      

 

Den 26 maj reste jag ner till Göteborg för att titta på Tora och för att passa Johannes, när hans föräldrar var på bröllop.

Tora fick följa med på bröllopet och hon sov hela tiden. Hon är mycket lugn och äter och sover mest hela tiden. Så här söt är hon:

 

 


Tora diskar efter baket    

 Fyra generationer

Tora, nyfödd maj 2001


Tora i Skatås 2005

 

 

 

Tora i Stallarholmen 2004

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Tora Maja Sigrid
mormor Berit och storebror Johannes i kyrkan


Mamma Lisa och lapptäcket

      
        Tora och Lisa  på Tådås juli 2001                                                                                    


Fyra generationer

      
                          Tora 8 månader                                                

                                                                                  

Klicka på bilderna, så blir det större!

 

2009-10-10

Tillbaka till förstasidan