Tovning

På två veckor har jag nu tillverkat inte mindre än fyra par tofflor. Nu håller de i alla fall ihop, men en toffel i det senaste paret blev lite knölig under så helt behärskar jag inte konsten ännu, men jag känner att jag är på god väg. Nu kardar jag för glatta livet här hemma, så att jag har arbetsmaterial nästa gång på kursen. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra, men det blir kanske en hatt till Vikingafestivalen. Vid förra kurstillfället samlade vi allt vi gjort hittills och då såg det ut så här:

tovning2 (11)

Skam den som ger sig! Eftersom jag verkligen vill bli kapabel att tova mig ett par tofflor, när de gamla tar slut började jag på kurs en lördag för två veckor sedan och vips har jag nu ett par nya tofflor. Jag fick några handfasta råd av Karin vår kursledare som jag nog inte har förstått tidigare. Det ena var att inte snåla med såpvattnet! Det andra var att vara noga med hur jag lägger ut ullen på mallen från början. När jag har ett helt karflor, men det inte riktigt räcker till ändå upp till skaftet på toffeln så är det tydligen bara att dra ut det lite så att det visserligen blir glesare, men ändå täcker hela mallen. Sedan tar jag ett kardflor till och lägger ut det åt andra hållet ovanpå det andra. Såpvattnet kan jag sedan hälla direkt på mallen. Nu återstår bara att någon gång i livet tova ett par tofflor som är alldeles täta utifrån och in redan från början. Det har jag ännu inte lyckats med!
Tovning

Nu den första dagen på det nya året 2009 har jag försökt tova mig ett par tofflor. Det är så kallt ute och även inne ibland och golven är kalla. Jag älskar tovade tofflor. Tyvärr misslyckades jag grundligt med den första toffeln. Jag blev tvungen att slänga hela härligheten. Den andra fick jag visserligen ihop men med nöd och näppe. Jag får laga lite hål här och där med den filt som jag först slängde. Sedan var det bara att ställa sig vid kardmaskinen och karda mer ull. I morgon gör jag förmodligen ett nytt försök, för tofflor ska jag ha! Nu har jag mycket ull och jag blir varm av att karda och tid har jag, så varför klaga?

Hemligheten ligger i att se till att skarvarna filtas ihop ordentligt, d v s när jag filtat första lagret, och viker över den torra ullen över mallen och lägger på det andra lagret, så måste det som jag vikt över verkligen fastna. Det gäller att vara mycket lätt på handen i början…

Tovningen ligger nere just nu p g a dels tidsbrist dels ullbrist. (Jag har ju inga får för tillfället). Det är dock en skral ursäkt, eftersom min granne lovat mig ull, om jag tovar. Så snart det tofflor som jag har på mig går sönder, så sätter jag nog i gång igen.

En kommentar till Tovning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *