Lite annorlunda fredagsvallning

I dag är fredagsklubben hos Marianne på Lisö, men Ace jag stannade hemma, då vi inte riktigt klarar av de fåren.

I somras träffade jag Susanne, när vi båda försökte klara ett Vp i Loftahammar. Då Susanne visade sig bo utanför Eskilstuna åt mitt håll erbjöd jag henne att komma och valla hos mig någon gång. Sedan hörde jag ingenting. Plötsligt en dag för en månad sedan hittade jag ett inlägg i gästboken på hemsidan, där Susanne skrivit att hon gärna kom och vallade hos mig. Jag skrev då tillbaka och frågade, när hon tänkte komma. Jo, i dag fredagen den femte december skulle passa och det passade ju mig bra också. Susanne hade dock en kompis som också gärna ville komma och det var ju bara trevligt. På fredag morgon ringer en annan eskilstunabo, Marie och berättar att hon hört att Susanne inte kunde komma, så hon undrade om hon kunde komma i stället. Och så blev det. Jag var hos Marie i början av sommaren, när Carina Johansson hade kurs hos henne. Det visade sig att Marie hade många värdefulla synpunkter på Ace’ och min vallning och hon förklarade och utvidgade de teorier om hur man lär en hund att själv känna av fåren som Mosse lanserat för mig. Sista omgången hade jag Ace i lina medan han föste fåren. Jag använde bara tttt för att få honom att gå, ligg för att han skulle stanna och sch… för att han skulle springa runt fåren. När det är dags att springa runt fåren ska jag vara nära fåren och skydda dem och få Ace att verkligen göra en vid båge. Det är säkert samma sak som Gunnel brukar säga, men nu fick jag det med lite andra ord. Tyvärr misslyckades min ”timing” i slutet av vallningen, fåren hittade en lucka i grinden och flydde ut i skogen med Ace efter. Ridå!! Men det blir till att gå tillbaka till 20-metershagen och se till att Ace balanserar upp fåren. Kul, att ha fått ytterligare något att bita i. Tack Marie!

Jag blev imponerad av både Maries hund Roy och Waivis hund Bosse. De var så säkra och i drivningen gick framför allt Roy på ett sätt att fåren inte alls gick in i baken på Marie. Det syntes att de litade på hunden. Fascinerande!

Tyvärr föll mörkret, så vi blev tvungna att avbryta tränandet!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lite annorlunda fredagsvallning

  1. Marie Söderbom skriver:

    Hittade in till din sida så jag tänkte säga hej och tack för idag. Hoppas du är nöjd med dagen fast det gick lite dåligt det sista, men jag tror du grejar det här,fortsätt att träna på. Fösningen i linan gick bitvis väldigt bra, men du behöver följa med honom mer på insidan av cirkeln och hjälpa honom. Lita på dig själv, hitta känslan och var noga med timingen så han kan lita på dig och se upp till dig som en trygg flockledare. Tänk på vad du förmedlar till honom och vad och hur han uppfattar det. Han, och ditt arbete, ser mkt bättre ut än sist jag såg er så fortsätt jobba på. Ha det så bra.
    Mvh / Marie

  2. Administrator skriver:

    Tack för dina konstruktiva råd. Jag ska försöka leva upp till dem!
    Britta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *