Fredagsklubben

Servern har legat nere lite nu och då, så därför har det dröjt med uppdateringar. Men tränat har vi gjort. Nu på fredag har vi gått hela laget runt. Det betyder att Ace och jag har varit på Lidingö och tränat i Gunnel mfl:s vinterhage, vi har varit i Hölö och tränat på Kickis får, vi har varit i Sorunda och vallat Inger och Kåres får och slutligen i fredags var vi på Lisö hos Marianne och vallade där. Ace och jag har fått mycket hjälp och lite har vi väl gått framåt, även om vi faller tillbaka rätt som det är här hemma i hagen, trots att vi numera alltid vallar i lina. Det som vi koncentrerat oss mest på är att träna att få ut Ace i cirkeln. Hos Gunnel i deras 20 meters hage gick det riktigt bra. Gunnel stod och hotade Ace med en käpp i handen och jag stod nära fåren och följde med honom runt i cirkeln och komenderade ut honom, om han tenderade att snika in, vilket han gärna gjorde. Fortare och fortare brukar det dessutom gå, men när vi hållit på ett tag tillsammans med Gunnel så blev Ace riktigt ödmjuk och vek ut långt bortåt staketet och började äta bajs i sin frustration över att inte få göra som han ville.

Framdrivning har vi också tränat, då mina kamrater hållit reda på Ace i lina medan jag gått långt bort och försökt få honom att gå någorlunda långsamt framåt. Jag har fortfarande inte hittat något sätt att få honom att anpassa farten, utan jag måste stanna honom och sätta i gång honom om vartannat för att fåren ska gå i någorlunda jämn takt till mig. Dessutom är det inte säkert att Ace styr upp dem till mig utan sidokommandon!

Slutligen har vi tränat absolut lydnad i fösningen. I bland startar Ace lite för snabbt och stannar inte exakt när jag ber honom, men det går ändå bra, tycker jag. De korta sidokommandona har jag också tränat i fösningen, då Gunnel upptäckte att Ace hade en tendens att bara glida lite åt sidan för att sedan fortsätta framåt, trots att fåren ännu inte var påverkade. Vänster lyder han i alla fall väldigt bra nu och även sssss som betyder sakta, faktiskt. I fösningen går det, men inte i framdrivningen.

Hos Marianne tränade vi också lite drivning, då Marianne hade en grupp riktigt tröga djur som var utmärkta för den typen av träning. Tyvärr kom jag på det lite sent, för drivning behöver Ace träna mycket. Marianne och Margit som också var med tyckte dock att drivningen gick bra den här gången.

Bifogar några bilder från de olika gångerna.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *