Hämtning av får

Nu är det dags att slakta och de som slaktar först är mina grannar Börje och Anna som har får i en hage en bit uppåt ön. I dag åkte vi för att hämta dem och medan Ace och jag gick ut i hagen skulle Anna plocka fallfrukt och Börje göra ordning en ränna av grindar, så att det skulle bli lätt för lammen att gå upp i släpkärran.

Lammen med sina mammor låg en bit upp i hagen under några björkar. Jag skickade Ace höger och fåren som bara är vallade ett par gånger i sommar blev rädda och började springa uppåt hagen, men då tog Ace självmant ut svängen och kom upp långt bakom dem. Sedan stannade han på mitt kommando, medan fåren kom springande som skjutna ur en kanon långt innan Börje hunnit göra ordning rännan.

Upp på kärran ville sedan inte fåren, men Börje tog en tacka i halsbandet och tvingade upp den i vagnen och sedan föste Ace på och upp kom allihop. Det gick lätt och smidigt. Härligt med en hund som kan och gör som man säger!!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok, Får, Vallning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hämtning av får

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *