Hemmaträning

Vad göra, när vi snart ska göra vallhundsprovet, hämtet är problemet och jag inte ska träna hämt på de egna djuren, då de springer till mig, så snart Ace startar?

Jo, jag gjorde i ordning en liten fålla och ställde den en bit in i hagen, så att det blev ordentligt djup bakom. Sedan fick Ace fösa in fåren, vilket inte är något problem, då fåren älskar att gå in i den trygga fållan.

Sedan tog jag Ace längst bort i hagen och skickade honom först vänster, medan jag sprang rakt mot fåren. Då hade jag möjlighet att huta åt honom, om han saktade ner när han började komma upp till kl 11 och la han sig för tidigt, så kunde jag se till att han gick upp ordentligt till kl 12. Sedan fick han fortsätta vänster, springa tillbaka och sedan göra ett liknande hämt åt höger. Ace tycktes det inte bekymra det minsta att fåren befann sig i en fålla.

Det vore intressant att höra, om någon tror, att detta är en framkomlig väg som nödträning, när jag inte har någon som kan hålla fåren åt mig, eller om förhållandena är sådana att träningen är meningslös. Jag tror i alla fall att det var bra. Det kändes så.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *