Höbärgning

  

 

I år ville jag inte ha 200 kilosbalar att hantera, så jag ringde en bonde i grannskapet som fortfarande använder småbalspress och frågade om han kunde pressa mitt hö. Efter lite övertalning gick han med på det, men Filip som gjort det förut hjälpte till med att slå , vända och stränga det.

I måndags kom så Erik och pressade höet och körde upp det till mitt höhus. Det var alldeles torrt och det kändes mycket skönt. Nästa dag skulle han komma tillbaka och ta resten. Jag hörde när han kom och hämtade balvagnen men jag satt i telefon då, så jag gick inte ut och pratade med honom. På eftermiddagen såg jag att balvagnen stod fullastade i hagen, men jag såg inte röken av Erik. Han kom inte på hela kvällen heller. På kvällen regnade det lite!

Dagen därpå ringde jag honom och då befann han sig i Västerås på något galej. Det verkade som att han glömt min balvagn! Regn väntades på kvällen. Erik frågade, om det inte fanns någon där i närheten som kunde köra upp balvagnen till logen. Min granne Ingrid hade erbjudit hjälp, så jag jag svarade att det kunde gå och Erik lät lättad. Ingrids man Åke kom och körde upp balvagnen till grannes loge, där jag skulle ha resten av höet, men han gav sig sedan av för att ta reda på sitt eget hö.

Där stod jag. Jag klättrade med mycket stort besvär upp på balvagnen och började kasta upp balar på logen. De hamnade i öppningen och efter tio balar var det helt täppt. Jag skulle alltså bli tvungen att klättra ner och sedan gå in i ladan, klättra upp för stegen till logen och ta reda på balarna för att sedan klättra ner igen och upp på balvagnen igen. Klockan var visserligen bara 10, men jag såg redan hur solen började dala, innan allt skulle vara på plats och jag en våt fläck. Min andra granne Leif höll på med veden hörde jag. Jag klättrade ner från balvagnen och gick bort till honom och frågade honom om han skulle vilja hjälpa mig med höet. Han släppte genast allt han höll på med och följde med mig upp till balvagnen och klättrade upp på den, medan jag klättrade upp på logen. En timme senare var allt hö inne!! Härligt!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *