Jing och träningen våren 2020

Jing och jag har varit i Ambjörnshagen och vi har varit i Klämmestorp igen (6 mars) samt i Ambjörnshagen tillsammans med min klubbkamrat Sofia i går den 9 mars och hennes hund Dipp. Jag ser för varje gång allt tydligare vad Jing måste lära sig innan vi kan gå en tävling eller vp.

  1. Vi måste träna mer tillsammans med andra som är i närheten av fåren och stör henne.
  2. Jing måste lära sig att driva och hålla bättre avstånd till fåren
  3. Jing måste automatiskt driva fåren till mej
  4. Jing måste komma ur sin koncentration och inte bli låst, om hon kommenderas att lägga sig t ex på i en drivning eller ett hämt. Hon har ofta svårt att komma i gång igen.

Ja det är nog de tre punkterna som är de mest väsentliga. I Klämmestorp märkte jag att Jing kan hämta en grupp får på långt håll på ett acceptabelt sätt, om jag har kontroll på henne hela tiden, d v s ger henne kommandon när hon är rakt bakom fåren och ser till att hon för flocken till mej. En förutsättning är också att flocken inte är för stor, för annars kommer hon att splittra och tappa en hel del får på vägen. Jag måste alltså också hejda Jing så att hon inte går för fort fram med fåren.

Jag märkte samtidigt att om dessa förutsättningar inte uppfylls och och hämtet är skymt, så klarar inte Jing att själv stanna i tid och föra fåren till mig utan hon börjar cirkla runt fåren. Står det dessutom någon fram vid flocken som ska hämtas blir hon störd av dem och vänder för att slippa komma för nära människan.

I Ambjörnshagen har jag i vår när Jing och jag varit där ensamma tränat på att flankeringar och att hon ska gå att hon ska hålla avståndet till fåren. Flankeringen har gått bättre och bättre och hon går för det mesta ut ordentligt från fåren åt båda hållen och också på långt håll. Men i går när jag var där tillsammans med Dipp och Sofia och jag bad Sofia att stå i flocken när vi skulle göra en ganska långt hämt, så misslyckades detta totalt, eftersom Jing inte ville gå i närheten av Sofia i hämtet och därför tänkte vända om och cirkla runt fåren i stället. Trots att jag gick fram och var nära flocken, löd hon inte. (Suck!)

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.