Kursomgång 4

Så har Ace och jag varit på vallkurs hos Sanna igen. Den är gången fanns det två flockar att valla på. Dels en tackgrupp som Sanna var med och instruerade vid, dels en lite trögare bagglammsgrupp som vi fick träna cirkeln på. Sanna berättade först hur vi skulle göra, innan hon gick till tackgruppen. Vi skulle stå nära fåren och skicka runt hunden, antingen åt höger eller vänster. När vi skickat hunden skulle vi själva gå åt motsatt håll, så att vi mötte hunden. Då måste hunden fortsätta sitt varv åt samma håll, trots att han då kom ur balans. Detta visade sig vara mycket nyttigt för Ace och mig. Ace har mycket svårt att hålla avståndet i framför allt vänstervarvet, men nu blev han tvungen. Första gången vi möttes, ville han stanna och vända, men på mitt kommando fortsatte han. Ibland stoppade jag honom och bytte håll och så småningom ställde jag mig lite längre bort från fåren, men Ace blev tvungen att gå utanför mig hela tiden. Det gick riktigt bra och jag blev själv väldigt trött och varm av att springa runt.

När vi sedan kom ner till Sanna och tackgruppen fick jag lägga Ace bakom fåren och Sanna stod kvar vid fåren och såg till att de inte följde efter mig. Sedan gick jag ganska långt från fåren och Ace för att träna framdrivning. Jag startade Ace och om det gick för fort kunde Sanna stoppa honom, eftersom han hade lina på sig. När vi tränade detta i andra omgången, gick det riktigt bra. Det var värre att få Ace att gå tillräckligt långsamt i drivningen. Han lyder inte mitt ”lugnkommando” och han har även svårt för att stanna upp rakt för att sedan bara starta lugnt igen. Jag måste hitta ett sätt att trycka honom, utan att göra honom förvirrad och aggressiv och jag vet ännu inte hur. Så länge jag är lugn, lyder han inte och om jag höjer rösten flankerar han gärna och försöker komma undan i stället. Läxan blev att träna cirkeln, så att Ace kommer ut ordentligt i vänstersvängen och att träna framdrivningar.

Maria var sjuk idag, så vi var bara tre som tränade de två första timmarna. Lena och Lava tränade fösning och att Lava skulle klara att ta bort fåren från oss som stod bland dem. Då måste Lena själv hjälpa Lava, så att det inte kommer till konfrontationer. Genom att jag gick mellan hagarna uppfattade jag inte riktigt vad Terhi och Darma tränade på i dag.

m_Vallkurs-sanna-omgång4 (19).JPG
m_Vallkurs-sanna-omgång4 (5).JPG
m_Vallkurs-sanna-omgång4 (26).JPG

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *