Nick har vallat på riktigt!

Tänk att det varken blev snöstorm eller magsjuka eller fel på bilen, utan Nick och jag kom iväg på vallhundskurs med Peter Nilsson i Skinnskatteberg i dag. Anna Larsson och Flynn var också med. Vi var där i två timmar och de timmarna gick väldigt fort.

Det började med att Peter tog Nick i kopplet (jag hade glömt långlinan hemma). Peter hutade åt Nick ordentligt (men snällt ändå) och gick mot fåren. Till slut insåg Nick att han kanske måste vika ut från fåren och då släppte Peter kopplet och Nick sprang runt fåren som om han aldrig gjort något annat. Om han försökte spränga flocken var Peter där och hutade åt honom och då vek Nick ut igen och då fick han fortsätta valla.

Nästa gång det var Nicks tur fick han göra samma sak men under min ledning. Det gick också bra, även om jag skrek lite för mycket och högt och sprang i stället för gick och sprang efter hunden i stället för att backa tillbaka mot staketet. Men efter tag gick det bättre. När vi skulle avsluta övningen var det viktigt att Nick var i balans, att jag la honom där och lugnt gick fram till honom och hämtade honom. När jag börjar får jag aldrig släppa honom, förrän han är riktigt lugn.

Det var fascinerande att se hur lugn Nick blev, när han blev rätt behandlad och i sitt rätta element. Peter tyckte att han såg riktigt fin ut och att han var lik sin mamma Molly i sina rörelser. Det var verkligen skönt att höra. Nu ska jag träna mycket och precis likadant som i dag, ca tre dagar i veckan. Inga kommandon, inte ens ”ligg” utan bara få upp Nicks djurkänsla och trygghet i att flytta får. Hoppas Anna kommer och hjälper mig. Detta ska jag hålla på med minst en månad, eller så.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nick har vallat på riktigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *