Träna hämt ensam

I dag bestämde jag mig för att Shep och jag skulle träna hämt på mina egna får i min egen hage. När jag frågade Ylva Holgersson om hämtråd, nämnde hon att jag kan pröva med att ställa in fåren i en fålla. Tidigare hade jag hört att det inte är någon särskilt bra metod, men jag tänkte att försöka duger och jag behöver ändå träna fålla.

Till en början med ställde jag in alla fåren utom tre i mitt vindskydd och stängde till. Att det blev just tre var en slump, men jag tyckte att det räckte. Sedan tog Shep ner dessa tre i ängshagen och jag byggde en fålla av mina sex grindar. Tyvärr stod den lite för nära staketet, men jag började där.

Det var ganska lätt att få in fåren i fållan, vilket förvånade mig, för när jag har alla åtta är det helt omöjligt. Ändå hade jag inte stängt till upp till skogshagen, så fåren hade flyktvägar.

Sedan tog jag med mig Shep och gick till halva hagen ungefär och skickade honom vänster. Tyvärr kom han in alldeles tätt intill fållan, så jag tog tillbaka honom och började om. Jag stannade honom på halva vägen och tog ut honom igen och nu blev det mycket bättre. Då prövade jag med hela hagen och det gick också bra.

Då flyttade jag på hela fållan så att det blev mer luft mellan staketet bakom och fållan. Den här gången var det betydligt svårare att få in fåren i fållan, men jag lyckades till slut. Så skickade jag Shep från halva hagen återigen vänster och han stannade långt bakom fållan men lite snett. Jag visslade bort honom till kl 12 och sedan helt runt.

Nästa gång fick han gå hela hagen, men fortfarande vänster och nu stannade han klockren kl 12 långt bakom fållan tätt intill staketet. Jag gick fram, öppnade grinden och lät Shep göra en framdrivning så att fåren fick gå ur fållan.

Det kändes som en mycket bra övning och nu tror jag att Shep i alla fall lärt sig att gå ut ordentligt i min egen hage. Det ska bli spännande att se vad han hittar på i andra hagar på andra får!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Träna hämt ensam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *