Träning av VP-bana hos Karl Erik Tibblin

Idag, den 21 maj 2019 reste Maggan, jag och Sven Börjesson till Bäckagården utanför Falköping för att träna en VP-bana hos K-E Tibblin. Det var verkligen nyttigt! Återigen fick jag bekräftat att Jing fortfarande inte är riktigt färdig för ett VP, även om det kanske inte är så långt borta, i alla fall inte, om vi får möjlighet att återkomma till Karl-Erik eller kan valla på andra stora marker med lite springiga får. I dag visade Jing nämligen äntligen att hon kan hämta alldeles utmärkt på långt håll. Karl-Erik gav mej ett mycket bra råd. Lägg hunden vänd mot det håll hon ska på ganska långt håll från dig själv, mycket längre än vad som är tillåtet på en tävling. Visa henne tydligt vart hon ska! Med de förutsättningarna hämtade Jing fåren både åt vänster och höger på ett alldeles utmärkt sätt. Hon hade bra djup bakom fåren bekräftade Karl-Erik. Härligt!

Svårigheten för mej och Jing var nu i stället att hon inte håller ihop fåren om dessa inte vill vara tillsammans och ibland spreds flocken på ca 10 djur ut över hela fältet och Jing fick ett sjå att hämta upp dem från alla håll och kanter. Fåren sprang som besatta när de fått fart och enligt K-E och Maggan tittade jag inte tillräckligt mycket på fåren utan koncentrerade mej mest på att se vad Jing hade för sej. Har jag hört det förut?

Dessutom är Jing ovan vid att ha folk omkring sig när hon vallar och kan bli så störd av det att hon har svårt att starta t ex i upptaget.

Delningen fixade vi på ett bra sätt tyckte K-E. Själv tycker jag att jag har lite för svårt att få Jing att komma in i hålet och gå åt det håll jag vill. Fållan gick bra hos de tröga fåren, men inte hos de springiga. Det fanns nämligen två hagar, en med ett tiotal ungbaggar som var snälla och ganska tröga och en med lika många ungtackor som var mer än lovligt springiga.

Vid andra försöket klarade vi rännan. Synd, att Karl-Erik bor så långt bort, annars skulle jag åka dit ofta.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.