Träning hemma och i Hölö

 Några av mina gotlänningar

Äntligen kom det lite träningskompisar och ville valla på mina får i Äleby. Utanför hagen finns numera underbart stora vallar att vara på, då man inte har plogat stubbåkern ännu men däremot slagit trädan.

I förra veckan kom bl a Marianne och Margit och vallade och efter en hel del strul med lamm som stod inne i ladugården på fel ställe kunde vi börja. Då fick jag veta, att för att få ordning på Ace’ vänsterhämt, måste jag stå nästan ända framme vid flocken och kasta mig ut och skrämma ut honom, om han vågar sig på att sakta ner och gå in kl 10 eller 11. Efter ett par sådana vändor blev Ace riktigt duktig. Sedan var det fascinerande att se hur mycket bättre hans högerhämt är. Men då återstår ett annat problem. Han stannar visserligen kl 12 och startar snyggt och fint, men när fåren sätter fart får jag inte stopp på Ace utan han rusar nästan in i dem och splittrar dem.

I dag, när Anna var med och vallade gjorde vi så att när Ace hade börjat gå några meter bakom fåren, stannade jag honom och gav honom först ett vänsterkommando och sedan ett högerkommando (eller tvärtom). När han väl lärt sig att lyssna på det, gick det mycket lättare att få honom att stanna på stoppkommandot också, för tydligen hade han tidigare helt stängt av öronen, när han kom upp bakom fåren och ville bara fram närmare mig.

I går var jag i Hölö och vallade tillsammans med Kicki. Förutom cirkelträning lärde Kicki mig ett sätt att dela fåren som jag inte kunde förut. Hennes lamm var ganska oinvallade och därmed inte så människovänliga. Då ska jag lägga hunden på andra sidan flocken och sedan gå långsamt fram emot fåren och pressa dem närmare hunden som ligger still. (Jag får agera vallhund). När jag är lagom nära ska jag försöka ordna en glipa mellan fåren och sedan kalla in hunden. När fåren börjar röra på sig, måste jag själv gå bakåt för att inte skrämma iväg dem.

Det känns väldigt roligt, att jag fortfarande kan lära Ace nya saker och att inte allt känns helt kört. På lördag är det klubbträning och på söndag är det IK1 tävling på Eknäs. Vi får se hur det går.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok, Dagens bild. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *