Vad Jing och jag har lärt oss

SONY DSC

Britta och Jing

Ett av mina mål med vallningen med Jing var att vi skulle ha ett godkänt vallhundsprov, innan Jing fyllde tre år. Det målet visade sig vara för högt ställt och jag blev ganska besviken.
I dag läste jag en intervju med Therese Alshammar i Dn, en idrottskvinna som vunnit många medaljer i sin karriär. Hon menade dock att det viktigaste för någon som vill prestera är inte att sikta in sig på priser och medaljer utan i stället fokusera på det som man lärt sig. Efter att jag läst det blev jag mycket gladare för nog har både jag och Jing lärt oss väldigt mycket sedan jag köpte henne i januari 2018 och hon knappt var ett år gammal.
Det här kan hon i dag (för det mesta)

Hon förstår de flesta av mina röstkommandon: dvs lie down, get up, away, come bye, stanna, kom hit, bort. Visselsignalerna kan hon för det mesta. Stanna, framåt, höger, vänster. Hon ska snart också förstå ”kom hit” (upprepade korta signaler).

Hon förstår i dag att hon ska ta med alla fåren när hon föser i väg dem och pendlar då bakom fåren. förut lämnade hon gärna den tacka som inte hade lust att följa med.

På hemmaplan gör hon alldeles utmärkta hämt på de avstånd jag kan få ut, vilket är ca 75 m. I fösningen är hon extremt lydig och gör allt jag ber henne. Hon startar dock lite för snabbt och hon kan inte kommandot lugn så bra.

hon tycker om att ta bort får som är delade. Hon har inga svårigheter med att mota bort får som står utanför en fålla tillsammans med får som är inne i fållan.
Hon går lugnt in i fållan och lägger sig bakom fåren och väntar lugnt där tills jag säger till henne att hämta upp fåren.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.