Valldagbok den 3 september

Här kommer en blogg som jag skrev den tredje september, men som då inte kom in av någon anledning.

I går och i dag har Ace och jag gått bort till våra ”gamla får” och försökt valla in dem. Eftersom vi skiljde av tackorna och tacklammen för ett par veckor sedan är det bara bagglamm och baggen kvar. Det är lite svåra förhållanden för gräshagen gränsar mot en skogshage och det finns inget staket där. Lammen och baggen insåg snart, att det bara var att rusa in i skogen och gömma sig där, eftersom jag inte vågar släppa lös Ace i skogen. Då blir det bara jakt. I går gick jag tålmodigt med Ace i koppel och försökte få ut fåren på den öppna ytan. Det lyckades ett par gånger och då kunde jag lägga Ace och gå fram i närheten av fåren för att sedan kommendera fram Ace. Efter en stund satsade fåren och flydde, trots att jag la Ace och han låg kvar och då var det bara att börja om igen.
En gång släppte jag honom lite för tidigt och då jagade Ace runt med ett lamm en stund.

I dag gick vi tillbaka och då gick det betydligt bättre. Fåren började lugna ner sig och flydde inte i panik, så fort Ace närmade sig, utan jag hann kommendera ut Ace höger eller vänster, så att han kunde mota bort fåren till hörnet igen. Även i dag blev det jakt en gång, men efter det gick det riktigt lugnt till väga. Skönt.

Bagglammen i min egen hage är så lugna och tröga, att jag inte riktigt vet, vad jag ska träna, även om jag fortfarande har svårt att få ut Ace ordentligt i hämtet. Men även dessa får har en tendens att ställa sig och trycka mot ett staket, så jag har aldrig haft möjlighet att pröva, när jag har får som står i mitten av hagen på långt håll.

ace-letar-efter-far-060713.jpg

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *