Vallkurs hos Sanna

I går var första gången på Sannas vallkurs. Eftersom vi var så många som sju anmälda hade Sanna delat upp oss i två grupper och grupp 1 bestod av Pia med Hilda, Terhi med Darma, Maria med Nina och så jag med Ace.(Det tackar vi för)! Vi började i Sannas fårhus som är ett ombyggt växthus. Det fungerade väldigt bra. Sanna hade valt att först ställa ut en liten grupp blandrasfår (3 st) och vi fick börja med att visa hur långt våra hundar kommit. Pia och Marias hundar var bara ett och halvt år, medan Terhis och min var något äldre. Ace och jag fick börja och vi klarade det bra, förutom att Ace snek in lite för mycket och var svår att mota bort. Annars kan han alla kommandon som jag använder, och lyder dem också. Han kan gå ur balans och han var inte dum mot fåren. Alla hundarna var för övrigt mycket bra mot fåren men ändå orädda. Fåren var ganska motvilliga och flera vände sig om och stampade med hoven. Även det klarade Ace bra. Han fick dem att vända om och göra som vi ville. De yngre hundarna tränade främst att lyda ligg- och stannakommnadot och att verkligen ligga kvar, tills matte gav dem ett nytt kommando. Darma och Tehri tränade på att gå ur balans och att lägga sig snabbt. Det var intressant att se, hur viktigt det är att ha rätt sorts energi i det man säger till sin hund. Gör man rätt med rätt timing, gör i allmänhet hunden också rätt. En ung hund ska man kommendera ”ligg” när den är i balans och kanske ändå tänkt lägga sig, en erfarnare och äldre hund gör man tvärtom med. I början kan man klappa på benet och med kroppen visa hunden vart den ska gå, men ganska snart är det viktigt att sluta med alla sådana hjälper.

I andra omgången bytte Sanna flock och in kom en söt liten gotlandstacksgrupp som fortfarande var lamm. De gick inte lika gärna till föraren, så på den kunde vi träna hämtningar. Sanna rådde mig att försöka skrämma flocken lite grand, så att de for åt olika håll för att kunna se till att Ace ändå skötte sig och samlade in dem lugnt och sansat. Det gjorde han. Vi gjorde också några delningar och även det gick bra. Som läxa fick jag att låta Ace gå runt flocken, stanna klockan tolv, men sedan kommendera honom antingen vänster eller höger, så att han inte fick driva fåren till mig, allt för att han inte skulle starta för häftigt och snabbt, när jag väl kommenderade honom framåt. Detta har jag tränat i hagen i dag och det gick bra. Däremot misslyckades vi en gång, när jag här hemma i hagen rörde om bland fåren och sedan kallade in Ace. Då kände han, att han tappade kontrollen och började jaga en tacka (länge och väl). Det tråkiga är, att jag inte får stopp på honom då, för det är det som är meningen med att jag gör det här i närarbetet. Ytterligare en gång prövade jag dock och när då Ace började jaga igen, röt jag till och han stannade faktiskt. Alltid något.

Tyvärr har det snöat väldigt mycket ute på Torö, där Sanna bor, så vi vet ännu inte om det går att valla på söndag utomhus! Här hemma finns det inte ett snökorn, så det är ödets ironi. Jag hoppas verkligen, att snön smälter ihop så pass mycket att den inte stör fåren, för även om det finns mycket att lära inomhus, så vill jag verkligen få möjlighet att valla ute på lite längre avstånd med andra får än mina egna och med en kunnig blick på vad vi gör, för att om möjligt komma till rätta med Ace inrusningar.

På bilderna finns varje ekipage med.

m_vallkurs-hos-sanna-071114 (34).JPG
m_vallkurs-hos-sanna-071114 (20).JPG
m_vallkurs-hos-sanna-071114 (4).JPG
m_vallkurs-hos-sanna-071114 (46).JPG

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *