Vallning

Nu har jag vallat ca en kvart om dagen och det har inte hänt något uppseendeväckande. Ace är bra på att hålla undan tackorna från foderbordet, när det är utfodringsdags. Det är tur, för mitt höhus ligger så till, att fåren kommer springande så fort jag öppnar det och utan Ace hade jag aldrig fått bort dem igen. Jag ska sätta upp en hage runt om, så småningom.

Nere på ängen kan jag fråndriva ända till andra sidan hagen och mestadels få Ace att driva fåren genom de grindar jag bestämt mig för, (men inte alltid).

Det går sämre med drivningen, d v s när jag är framför fåren och Ace bakom. Då går det dels för fort, dels balanserar han inte upp ordentligt, om jag inte ger honom kommandon.

En annan svaghet Ace har är att han mycket väl kan lämna får bakom sig. Det gjorde han i dag, när han skulle hämta dem. Det går också alldeles för fort i framdrivningen, om jag inte lägger honom.

Om jag själv lyckas dela fåren går det bra att få in Ace emellan och han är duktig på att driva bort den ena flocken. Det var länge sedan han gjorde något dumt i den situationen.

Anna och Krille var här och vallade i går. Jag såg bara Krille och Fog, men oj så duktig han har blivit! Krille behöver aldrig vara orolig för att Fog ska tappa huvudet. Han fråndrev, samlade in fåren, delade fåren och drev bort den ena flocken lugnt och sansat.

Jag ser fram emot att åka till Mosse på en endagarskurs i mitten av november. Jag undrar, om jag kan få hjälp att förstå hur jag ska gå vidare med Ace.

Höhuset fylls med hö.

free counters

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vallning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *