Vallning i Hölö

I går var Ace och jag i Hölö och vallade. Vi vallade hos Lena Abrahamsson tillsammans med Kicki och Lexi på en jättestor fin äng med fem något klistriga får, men de var i alla fall rörliga och det var ju det jag ville ha.
När jag gick första gången tyckte både Kicki och Lena att Ace bara följde efter fåren och inte drev dem, så de gav mig goda råd hur jag skulle göra för att få honom att driva och flanka ut ordentligt bakom fåren och att han skulle hålla sig långt bakom. Jag fick ett riktigt svettigt pass, då jag nästan sprang omkring i hagen och hotade Ace i svängarna så att han pendlade ordentligt. Oj, vad roligt det var! Ace gjorde inte ett enda försök att rusa in eller göra några andra dumheter och när jag skickade ut honom flankade han ut riktigt ordentligt åtminstone fram till kl 10, där jag fick lägga honom och ge honom ett nytt kommando. Lenas Billy och Lexi skötte sig också bra, även om Billy har lite svårt för att stanna lugnt vid kl 12 och det blev ett ´par splittringar i framdrivningen. Vi tränade också att få in fåren i fållan och det var de inte pigga på. Nedan kan du se bilder på alla tre ekipagen.

I dag åkte jag upp till Äleby på Överselö och letade reda på mina gamla får och deras helt oinvallade lamm som vi ska skilja av i morgon. När vi hittade dem la jag Ace ner och ett stort lamm kom nyfiket fram och nosade ingående på Ace som snällt nosade tillbaka. När vi sedan började valla på dem höll de dock undan och försökte smita så gott de kunde. Hagen är enormt stor med både skog och ängsmark, så jag vågade inte låta Ace springa helt fritt, men till slut fick vi ner flocken på en ganska stor gräsyta och jag skickade runt honom, när fåren ville smita och det gjorde han mycket effektivt och bra. Jag lät honom även driva lite grand och det klarade han också till belåtenhet. Så det ska nog gå bra med avskiljningen i morgon och sedan har jag inte mindre än tre flockar att valla på här hemma!! KUL!

m_vallning-hos-kickcki-o-lena-holo-070731 (28).JPG
m_vallning-hos-kickcki-o-lena-holo-070731 (8).JPG
m_vallning-hos-kickcki-o-lena-holo-070731 (22).JPG

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vallning i Hölö

Ace och jag trotsade snögloppet och for till Dag i Hölö för att träna vallning. Kicki och Lexi kom också. Först prövade jag med att gå ut i den stora hagen och försöka få Ace att springa runt flocken, men vi kom aldrig så långt, för nu ville Ace bara in och spränga flocken och jaga tackor allt vad han förmådde. All lydnad var som bortblåst. Jag fanns inte i hans värld. Dag tog över ett slag och försökte läxa upp Ace efter noter men han hade bara koncentrationen vänd mot tackorna och skulle på dem. Då tyckte både Dag och Kicki att vi skulle träna i fållan först, för att få Ace att förstå, vem som bestämmer i en fårhage. Jag beväpnade mig med en flärp i plast och så gick vi in. Efter bara några rundor, lugnade Ace ner sig betydligt och jag kunde släppa kopplet, utan att han gjorde någon inrusning. Fortfarande blev Ace dock lite upphetsad när han kom väldigt nära fåren och han måste tränga sig in bakom dem, men jag fick då rådet att hjälpa honom genom att klatscha på tackorna bakar, så att de flyttade på sig utan att Ace måste komma så när. I slutet lydde Ace mycket bra.
Så här såg det ut:

vallning-dag-060402 (18).jpg
vallning-dag-060402.jpg

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vallning i Hölö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vallning i Hölö

I går var Ace och jag iväg och vallade för andra gången, trots mycket snö. Det är Dag Imre som plogat upp fina hagar i Hölö. Försedd med långlina och longerpiska gick vi till aktion och Dag hjälpte oss.
Ace vet ännu inte riktigt vad det är frågan om, när jag har ställt mig vid fåren och vill ha ut honom i en vid båge runt fåren för att stanna kl 12. Trots att jag har placerat mig rätt och säger sch…. så står han antingen stilla eller så börjar han gå rakt fram emot oss, eller så springer han åt motsattt håll mot det vi tycker borde vara det naturliga. Han vill också gärna in och splittra fåren. Det som är bra är dock att om jag använder min bestämdaste röst, så kan jag få stopp på honom. Jag upptäckte också att Ace har lättare för kommandot ”stanna” än ”Ligg” och de gånger han kom upp till klockan tolv, var det lätt att få stopp på honom. Det kändes skönt. Ace verkar dock inte riktigt tänd hela tiden. Han vill gärna äta fårbajs och snöbollar i stället för att valla och en stund var det roligare att spana in Albin, Dags hund än att jobba själv. Kanske ska jag låta honom härja lite friare ett tag till?

vallning-dag-imre-britta-ace-060221.jpg

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *