Vallning på tredje dagen

Peter sa, att jag skulle valla med Nick 2-3 ggr i veckan och sedan vila. Anna påpekade, att det är bra att ta de där träningarna i ett svep, så att det blir intensiv vallning i tre dagar och sedan vila i fyra.

Så jag gick ut med Nick i dag också, denna gång helt ensam. Tackorna är väldresserade, så när de ser Nick skyndar de sig att gå in i tjugofemmetershagen. Vad roligt det är att träna en valp som Nick! Det gick redan mycket lugnare till. Framför allt väljer Nick mycket snabbt att vika ut och inte gå rakt på fåren. Ibland gör han det förstås och då gäller det att vara snabb med hansken och pyscha ut honom. Tyvärr ökar han farten ibland och då blir jag tvungen att banna honom ordentligt, men det ger redan mycket bättre effekt och vi kan börja om.

Nick och jag var ute i två omgångar med ett par timmar emellan och fåren springer inte alls lika fort längre, Nick tar det för det mesta lugnt och parerar upp fåren. Enda svårigheten har varit att avsluta på ett lugnt sätt. Jag ställer mig framför fåren och ser till att Nick kommer i balans och sedan säger jag till honom att ligga. Jag tar upp händerna ordentligt som en handbollsmålvakt och går sedan fram för att ta Nick i kopplet, men på vägen mot Nick försökte han smita och börja valla igen, så jag fick börja om igen. Nåväl, det lär han sig nog, men just nu känns det redan som ett mönster.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *