Flyttning av får

I onsdags kom Kicki och Susanne Johansson hem till mig och hjälpte mig att flytta får. Det var tur att de kunde komma båda två, för det var ganska många moment som måste gå rätt.

På kvällen innan hade jag varit i Mervallahagen och satt upp grindarna till en fålla, så att jag kunde ta in fåren där, innan vi tog ut tackorna och tacklammen.

På morgonen innan de kom vallade jag in baggen och bagglammet i fårhuset hemma, så att de inte skulle vara i vägen, när vi kom hem med tackorna och tacklammen. Jag hade en tacka och ett tacklamm också i hemmahagen, men de stannade utanför.

Vi åkte bort till Mervallahagen och vallade in alla får och lamm i fållan. Det gick bra. Det blev lite värre att sedan få ut alla tackor och tacklamm, medan bagglammen skulle vara kvar, men det gick till slut. Vi förminskade fållan, så att det skulle bli svårare att hoppa över och använde dessutom de överblivna grindarna som tak.

Därefter vallade vi bort tackorna till andra ändan av hagen och fick utan problem ut dem. Kicki och Lexi gick först Susanne och Nessie sist och jag och Shep var också sist för det mesta, men vi fungerade också som vakter vägen svängde. Allt avlöpte utan några incidenter och inga bilar kom och störde oss. Genom att ett tacklamm med lamm var kvar ute i hemmahagen, sprang fåren glatt in i hagen, när vi kom hem. Nu återstod bara att lasta baggen och bagglammet på kärran och köra bort dem till Mervallahagen samt släppa ut bagglammen ur fållan. Baggen har ett halsband på sig, så det gick ganska lätt att få upp honom på kärran, men samtidigt som vi fixade det, smet bagglammet ut och nu blev det svårt. Lexi gjorde sitt bästa för att valla honom närmare kärran, men det stackars lammet blev bara mer och mer upphetsat. Han hörde dock hur baggen bräkte, så vi stannade där vi var och stod prickstilla väldigt länge. När lammet och baggen bräkt mot varandra en lång stund närmade sig bagglammet och till slut bestämde det sig för att hoppa upp till baggen. Då var vi snabbt där och hjälpte till! Resten var en baggis.

När vi kom hem igen, ville Kicki, Susanne och även jag valla lite som belöning. Kicki och jag tog ut halva gruppen tackor och lamm på en vall bakom vårt hus som är mycket större än min egen. Det blev perfekt! Alla kunde valla på det hon behövde.

 

Ska det gå att dela fåren?

Susanne och Nessie väntar på sin tur. Lilla Vilja vilar sig.

Kicki, Lexi och fåren

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *