Träning med Christer Sjögren

I dag for Shep och jag till Chrille S i Torstuna för att finslipa inför tävlingen på lördag. Chrille tyckte, att det gick mycket bättre än förra gången. Framför allt var jag mycket lugnare och det känner jag faktiskt att jag är numera. Efter Eknästävlingarna känns det som om Shep inte kommer att göra dumheter, utan nu är det bara jag som måste lära mig att kommunicera rätt med honom, så att vi får ner farten och att han går åt rätt håll och att jag ger rätt sidokommandon och får till ”tajmingen”.

I dag tränade jag mycket på att vissla och att stanna Shep, så snart det gick för fort och starta honom med en höger- eller vänstervissla, tätt följt av motsvarande röstkommando. Fortfarande går högervisslan bäst, den förstår han riktigt ofta numera, medan vänstern kan bli fel, även när jag använder rösten(!)  Chrille uppskattade det till att Shep löd visslan till 80% ungefär.

I delningen fick jag rådet att alltid se till att Shep och jag håller var sin sida av flocken. Först när flocken är lugn och står stilla, går det att få till en lucka. Chrilles får var nästan omöjliga att dela, men det gick en gång i alla fall. När jag väl fått luckan måste jag tydligt visa med mitt kroppsspråk och/eller ett kommando vilken flock som han ska fösa bort.

Vid fållan är det viktigt, att Shep verkligen går rakt mot fåren, om jag ger honom ett framåtkommando. Han måste täcka upp ingången, så att fåren bara ser ingången som en möjlig väg att gå. Se till att fåren har nosen mot stolpen innanför den öppnade grinden.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *