Flyttning av får

I dag ringde en granne och lät lite desperat. Han hade försökt ta hem sina tackor, men en av dem hade hoppat flera meter upp i luften, sa han, så det gick inte att få upp dem på transporten. Ace och jag skulle ändå just gå ut för att valla, så tidpunkten passade utmärkt.

Tackorna gick i en jättestor skogshage och medan Ace och jag letade rätt på dem, ordnade Börje med släpet och några grindar, så att det skulle gå smidigt att få upp dem. Ace hittade tämligen snabbt tackorna och förde ner dem i närheten av bilen. Till saken hör att dessa får inte blivit vallade alls i sommar, utom när vi tog dit dem. Jag har haft egna flockar att valla på och själva har de ingen hund. Ace skötte sig emellertid fint och fick tackorna att snällt vänta på att grindarna skulle stå på plats. Sedan försökte vi få fram fåren, men särskilt en tacka var mycket ovillig och försökte hela tiden komma undan. Tyvärr tål inte Ace alltför mycket sådant och rätt som det var blev det vild jakt. Efter ett tag (lite för länge) fick jag i alla fall stopp på Ace och han kunde samla ihop flocken igen och vi gjorde ett nytt försök. Nu gick det bättre. Tackan hade tydligen insett att hon mött sin överman och hoppade alldeles först och frivilligt upp på flaket och då kom de andra också med förstås! Börje blev riktigt imponerad över hur fort det gick. Allt var avklarat på mindre än tio minuter sedan vi kom upp till hagen.
Det är i sådana lägen som det är riktigt roligt att ha en bordercollie.

Uppmuntrad av framgångarna gick Ace och jag till vår egen hage och vallade en stund. Han fick hämta fåren på riktigt långt håll och tack vare alla träd och buskar och annat blev det en perfekt utgång och även upptag faktiskt, trots att jag överhuvudtaget inte såg Ace i upptaget utan mer visslade på känn. Framdrivningen går alltid lite för snabbt om jag inte lägger Ace genast och det gjorde jag kanske inte, men fåren kom fram till mig, om än något krokigt.

Sedan föste vi och jag delade och båda dessa saker gick utan mankemang, så jag kunde berömma Ace och gå därifrån riktigt nöjd.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *