Fredagsklubben


I dag var vi hos Inger i strålande sol och t o m lä där vi vallade, trots att det blåste kallt för övrigt! Marianne, Inger, Kicki och jag var där. Stackars Gunnel måste arbeta i dag, så hon kom inte. Vi var ute i den stora hagen och Kicki och Lexi började med att försöka dela av ett lagom antal får. Det lyckades inte så bra. Ace och jag försökte hjälpa till, men inte heller vi kunde driva bort en flock ifrån den andra, trots att fåren var lätta att dela. Till slut tog hemmahunden Tex över och Inger lät helt enkelt de lamm och får gå in i fårhuset som inte skulle vara med, medan hon och Tex höll kvar dem som skulle vallas på.

Fåren var verkligen idealiska vallningsdjur, lagom rörliga, stannade kvar när vi ställde ut dem och inte särskilt rädda av sig. Ace och jag gjorde ett par ganska långa hämt och det gick perfekt, även om Ace inte har det där riktiga djupet bakom djuren. Han stannar emellertid på första kommandot strikt kl 12 och han driver fram dem till mig, även om det går lite för fort, om jag inte stannar honom. Gör jag det stannar han oftast och stannar han inte på första kommandot kan jag lägga honom i stället.

De andra tränade en hel del på att dela fåren, då de var ovanligt lättdelade och då skulle även Ace och jag försöka oss på detta med den lilla flocken. Det gick dock inte så bra. Ace fokuserade för mycket på fåren och vips var han inne och jagade i den ena flocken, tog ut ett djur och höll på alldeles för länge och jagade det, innan jag slutligen fick honom att lägga sig. Jag försökte att hålla mig lugn för att inte hetsa upp honom ännu mer, men tyvärr, det var ett rejält bakslag mot hur Ace har betett sig de fyra- fem senaste gångerna i fårhagen. Delning av en liten flock måste i fortsättningen ske i en liten hage, så att jag kan få tag i hunden, om han flippar ut.
Jag prövade dock att dela en gång till, när vi tagit ut alla fåren igen på slutet och då gick det bra. Mitt stora problem f ö är att få Ace att moderera farten till djuren, så att jag slipper stanna honom hela tiden, när han driver eller föser. Inger tipsade mig då om att jag kan ta longerpiskan och lyfta den ganska högt upp och svänga den runt mitt huvud. Det hade lugnat ner Tex. Jag försökte med det och när jag väl lyckades hantera piskan, så att linan inte bara vred sig runt piskan, så gick det riktigt bra!! TACK! Äntligen fick jag ett användbart redskap för att få Ace att lugna ner sig och gå saktare.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *