Fredagsklubben hos Inger i Sorunda

Varken Kicki eller Gunnel var med i dag, men i stället kom Sanna med Isa och Meg och tränade. Hon och Inger ska gå IK1 på påskafton i Breviksnäs, vilket också Kicki ska göra. Så det var förutom Inger och Sanna och jag också Marianne med Jojo och lilla Nova.

Inger hade satt upp en bana med startpinne och framdrivningsgrindar och två fösningsgrindar. I slutet skulle vi dela djuren. Banan var på ca 100 m. Det gick inte att göra den längre, då vallen längre ner mer liknade en sjö än en vall, så vi fick hålla oss i hagen längst upp.

Det gick bara att skicka vänster för det var alltför trångt åt höger samt dragningen låg så, att det var lätt att tappa fåren i ett högerhämt. Vänster är just nu Ace’ bästa håll, så det passade bra.

Första gången jag skickade Ace, sprang jag fram mot fåren, medan han tillryggala sträckan. Han stannade ganska djupt påstod mina kamrater och jag fick fram honom och fåren utan problem. Då tyckte de (utom Sanna) att jag skulle göra om det. Den här gången stannade jag kvar vid pinnen och jag fick ge Ace flera dubbelkommandon vid upptaget som inte alls blev lika djupt den här gången. När jag sedan startade honom gick det för fort och han tog inte mina stopp och rätt som det var började han rusa och nafsade till ett får, men hur det var lyckades jag slutligen få stopp på hunden och fåren kom till mig. (Om det hade varit tävling vad det dock en nafsning för sent).

Sanna menade efteråt att efter ett lyckat hämt ska en sådan här hund alltid vila, så nu fick han en rejäl vilopaus. Sedan gjorde vi om övningen ett par gånger till, men jag sprang långt fram första gången och inte så långt andra gången. Varje gång gick det mycket bra och jag fick fram fåren. Resten av banan klarade vi, även om några får gick utanför grindarna vid några tillfällen. Även delningen klarade vi.

De andra hundarna var mycket duktiga och klarade banan utan bekymmer. Meg var lite snäv första gången på hämtet, men hon kan lika gärna vara mycket vid, berättade Sanna. Isa är otroligt duktig, vallar mjukt och är extremt lydig. Även Tex och Jojo skötte sig mycket bra. När Jojo fick en bana att gå klarade hon det alldeles utmärkt.

I slutet tränade Ace och jag lite drivning, då jag tyckte att Ace under banträningen bara visat två växlar, antingen full fart eller också ligg. Sa jag ”stanna” till honom stannade han visserligen lite ovilligt, men startade igen utan kommando, då han i och för sig gick lugnt och försiktigt, något som han inte gjorde om jag gav honom ett framåtkommando.

I drivningen använde jag piskan och snurrade den högt upp i luften. Det fungerade tyvärr alltför bra. Ace vågade knappt röra sig framåt, så jag fick tjata ”framåt” i stället. Jag bytte till käppen i stället och på slutet drev han riktigt fint. Inger har så bra får att träna på!!! Det är så roligt!

Tyvärr kunde jag inte ta några bilder, då jag upptäckte att kameran saknade minneskort. Jag hade tagit ur kortet på jobbet i tisdags och satt in det i min dator där och sedan glömt alltihop.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *