Klubbmästerskap

Redan i mitten av januari 2014 organiserade Sanna Engborg tillsammans med Mälarmårdens styrelse ett klubbmästerskap på Tottnäs gård.

Det startade inte mindre än 29 ekipage, däribland Shep och jag. Vi startade som vanligt i IK1 eftersom vi ännu inte riktigt är säkra på hämtet. Shep har en benägenhet att gå ut mycket i början av utgången för att ändå till slut komma in för nära fåren och skrämma dem halvt från vettet. Innan hämtet sitter får vi vackert hålla oss till IK1.

Det var nio ekipage som startade i ettan och Shep och jag startade efter lunchuppehållet som tredje ekipaget från slutet. Banan var lite rolig och fåren också. Vi skulle hämta fåren på vanligt sätt, men sedan var det delning genast. Där hade vi tre försök på oss. Sedan skulle fåren gå genom en liten smal ränna, där vi fick försöka blott två gånger. Därefter var det fösning till ett grindpar och sedan fösning till en trång liten öppning som sedan ledde direkt in i fårhuset. När fåren gått igenom eller vid sidan av den, skulle vi kalla in hunden och inkallningsmomentet gav högst fem poäng.

Utgången, upptaget och framdrivningen gick förvånansvärt bra. Shep gick ut lagom mycket och stannade rakt bakom fåren, tills jag gav klartecken för framdrivningen. Denna gick lite för fort, (mitt fel, jag borde visslat ner honom fortare) och följden blev att fåren kom för långt åt höger framme hos mig vilket gjorde att de höll på att gå runt mig åt fel håll och det blev en konstig tvär gir där nere som gav oss många minuspoäng. Dessutom drog domaren fem poäng på utgången, så Shep var tydligen ändå lite för nära fåren, när han gick in. Men vi fick i alla fall fullt på upptaget.

Vi klarade delningen på tredje försöket, men då återstod bara två poäng. På andra försöket vid rännan var det på håret att fåren gick igenom. De hade spritt ut sig ganska mycket, men nummer ett, två och tre gick igenom, men så kom ryafåret och hade helt andra planer, så där sprack det.

De första framdrivningsgrindarna klarade vi, men inte det smala hålet på slutet. På det benet hade Shep också lite för bråttom.

Inkallningen gick perfekt förstås. Felet var bara att det visade sig att vi fick 10p på det momentet i stället för 5 som det skulle vara, så jag trodde att vi fått bättre poäng än vi fick.

Vi slutade i alla fall på tredje plats av det nio startande. Att det var ryafår med i grupperna gjorde det lite väl svårt för de unga hundarna, så några av dessa blev diskade.

Eva Karlsson från SULVK var domare.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *