Nu är vi igång med vallträningen

I Sjuhäradsvallarna har man orgniserat träningsgrupper som regelbundet kan träffas och valla tillsammans. På så sätt har Jill och jag varit och vallat på många olika ställen sedan den 1 april 2018.
Senast har vi varit två gånger i Tranemo hos Åsa Lindén Book som jag en gång köpte Tod av. Hon har fina träningsmöjligheter för alla sorters träningar, både stora hagar och en 25-metershage som Jing och jag hållit oss i de två första gångerna. Nu senast filmade Bengt Andersson i hela fem minuter när vi tränade och det var nyttigt att se.

Jing är alltid lite övertänd till att börja med, så jag har alltid långlina på henne från början. I fösningen måste jag stoppa henne ofta då hon har en tendens att springa fort efter djuren när de själva springer. Men efter ett tag lugnar hon ner sig och kan komma in i en bra lunk.

Då brukar jag lägga henne och själv gå och ställa mej framför fåren och låta Jing runda fåren. Hon vänder alltid kl 12 om jag inte lägger henne där, vilket ibland inte riktigt lyckas. Men nu sist lyckades hon driva fåren en lång stund till mej. Kul. Jag har även lagt in stoppsignalen på pipan och den tar hon!

Hon förstår dock inte höger och vänster ännu, men jag försöker säga det när hon springer åt något håll. Förhoppningsvis säger jag oftast rätt.

Det enda jag behöver tänka på och som är nytt för mej är att jag inte får vara alltför sträng, för då lägger Jing av och springer bort från fåren. Hon är dock numera ganska lätt att locka tillbaka genom att jag berömmer och pep
par henne. Hon är en så behaglig hund!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *