På vallkurs med Christer igen

I går när jag var på väg hem från Göteborg passade jag på att köra av vid Lillkyrka och ta en vallektion för Christer Sjögren igen. Den här gången alltså i Lillkyrka, dit han snart flyttar.

Förhållandena är ännu bättre där än i Torstuna. Större marker, fler får att välja mellan och lite trögare djur.

Det första Shep fick göra var att ta ut fåren från en tjugofemma och valla ut dem på ett stort fält. Kruxet var bara att där nere stod även resten av flocken, så draget var enormt. Mycket riktigt försökte tackorna förena sig med sin storflock, men Shep sprang i kapp dem och motade bort dem. Trots att det blev ganska hetsigt och fåren verkligen försökte fly, skötte Shep sig mycket bra. Inte en enda tendens till jakt och till slut hade han kontroll på så många djur som vi behövde och kunde valla bort dem tillräckligt långt bort för att vi skulle kunna börja valla.

Sedan sist hade jag tränat på visslan och att få Shep att flanka ordentligt samt att starta mjukt, då han ska fösa djuren. Flankeringarna fungerar ibland, men inte alltid, visslorna tar han inte mer än någon gång ibland, men starta kan han, om jag bara säger ttt.. och visslar (inte bara visslar). Chrille rådde mig att träna mycket enkelt och nära igen för att få in visslorna, ställa mig rätt, så att Shep förstår åt vilket håll han ska gå, innan jag visslar.

Det viktigaste är att jag själv behåller lugnet och inte hetsar Shep med mina kommandon. När jag visslar, måste jag vara lugn, annars kommer ingen signal, så det var en mycket bra övning. Men oj, så svårt jag har för att vara lugn och framför allt om Shep inte flankar ut ordentligt. Men varje gång jag säger kommandot lugnt går det mycket bättre. Och Shep gör ju aldrig några dumheter, så varför ska jag hetsa upp mig???

Vi tränade långa hämt också och det gick bra den andra och tredje gången. Delningen var inte heller några problem. I framdrivningen är Shep riktigt läcker, om han får in rytmen och får arbeta ostört, lugnt och fint driver han fåren. Det är så roligt att ha en hund som jag inte behöver oroa mig för!

 

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till På vallkurs med Christer igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *