Sidoförflyttningar

De fyra senaste träningarna i vallhagen har gått ut på, att jag försöker få Shep att slappna av och ta vänster- och högerkommandona i cirkeln runt fåren lugnt och fint och att han vinklar ut lagom mycket och verkligen lyssnar på vad jag visslar. Anna L var med mig de två första gångerna och Shep gjorde faktiskt påtagliga framsteg. Vi tog ut en tacka och tre lamm och ställde mitt i hagen. Shep låg  ca 10 m ut från fåren och jag står något utanför cirkeln. Jag påkallade först Sheps uppmärksamhet genom att säga du lite strängt och sedan visslade jag. Första dagen tog Shep fel en gång av fem, särskilt åt vänster och när han låg avigt till. Sedan gick det bättre. När jag såg att han vaknade till av mitt ”duu” tog han visslan mycket bättre, tittade ordentligt åt sidan och gick ut ordentligt. Tecken på detta var att fåren stod alldeles stilla. Jag försökte att kommendera oregelbundet, alltså ibland åt höger tre gånger i rad, sedan åt vänster en gång för att återigen vissla höger och sedan framåt. I dag, fjärde gången var det roligt att se hur mjukt han ofta tog viss och att han kom lagom långt ut från fåren. Han fick ju inte gå så långt ut heller att han tappade kontakten med fåren.

De två senaste dagarna har jag avslutat med att träna delning, att verkligen bestämma mig innan för vilka får som ska delas av och tydligt visa Shep att det är dessa han ska ta och inga andra. Det har gått ganska bra.

Det är roligt att träna, när jag har ett klart mål med träningen, när jag går ut!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *