Träning i vallhagen med Anna och Krille

Hundarna och jag har varit i Göteborg och hälsat på barn och barnbarn, så det var ett tag sen Shep och jag vallade. I förrgår kom dock Anna med Flynn och Krille med Race och de var dessutom försedda med ett stort antal koner som de radade upp som en smal gång längs hagen.

Meningen var sedan att hundarna skulle först fösa fåren innanför konerna till slutet, sedan gå upp och vända på fåren och komma tillbaka med dem lugnt och sansat även då innanför konerna.

Shep fick börja och det var sannerligen inte lätt! Han skrämde genast i väg tackorna utanför konerna och sedan blev det slalom i stället. Efter många försök och ständiga påminnelser om att jag måste lugna ner mina kommandon och trycka ner Shep, innan han fick ett kommando gick det lite bättre, men inte bra.

Bra gick det däremot för Krille och Race som verkade ha en särskild fallenhet för att få fåren att lugnt och behärskat gå rakt fram! Det var verkligen läckert att se. Också Anna och Flynn klarade uppgiften mycket bra. Men vi blev alla tre väldigt trötta av att koncentrera oss så på att vissla rätt.

Tyvärr upptäckte jag ganska snart att Shep inte tog alla mina kommandon, nu verkade det vara högervisslan som blev fel väldigt ofta!

I går var det vilodag, men i dag återkom Anna och Krille med sina koner och vi gjorde om övningen. Nu visade det sig att Flynn och Anna var bäst i klassen. Tackorna hade väldigt bråttom i dag och Race och Krille som började hade ett riktigt sjå att överhuvudtaget få in tackorna mellan konerna överhuvudtaget.

Shep som jobbat lite innan Anna och Krille kom blev snabbt trött och då fungerade inte högervisslan alls, så i sista omgången tränade vi sidoförflyttningar och delning. Anna visade mig hur jag ska stå för att visa Shep vilka får som ska delas av. Jag tror, att jag äntligen har förstått det.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *