Mera träning med Anna, Flynn, Krille, Race, Shep och jag

 

Även i fredags kom Anna och Flynn och vallade. Efter ett tag dök Krille och Race också upp.

Vi började med att Shep delade fåren och vallade ner halva flocken till den lilla fållan. Det gick förvånansvärt bra att få in dem där. (Trodde jag). Ett lamm stannade utanför, men det var så fullt ändå, att jag tänkte strunta i lammet. Då visade det sig, att jag inte stängt till ordentligt, så alla fåren trängde sig plötsligt ut igen. Sen blev det värre att få in ett antal igen, men det gick till slut.

Shep fick fösa fåren och målet var att han skulle göra det i lugn och jämn takt och hålla sig på benen hela tiden. När jag blåste vänster eller höger skulle han flankera ordentligt och komma ner med dem, men då måste jag ge Shep ett sidokommando, så att han sprang ner och hämtade upp fåren. Jag ville få ner honom ordentligt. I vänstern har det varit svårt för honom hittills, men den här gången tyckte jag att det gick riktigt bra. Eftersom fåren hade drag åt fållan med den övriga flocken, var det viktigt att Shep gjorde lagom vida svängar och hann upp fåren, innan de var nere vid fållan. Det lyckades faktiskt varje gång. När jag får ner tempot börjar Shep tänka bättre och tar tag i fåren och verkligen vallar dem. När det går fort följer han bara efter. Men ibland kan det fortfarande vara svårt för honom, att verkligen valla rakt fram, om fåren får för sig att svänga själva.

Med detta hade även Anna lite bekymmer med Flynn. Han vill följa med i innerflankerna. I stället för att ge ett sidokommando kan vi pröva med att försöka sakta ner hunden, så att han börjar tänka.

Krille var inte riktigt på humör efter jobbet och det avspeglade sig lite i vallningen med Race. Race hann inte riktigt att få fatt i fåren, innan de var nere vid fållan ett par gånger. Men andra gången Krille gick ut med Race hade han lugnat ner sig och då gjorde även hunden det. Ett klokt råd är verkligen: ”Träna inte hund, om du är på dåligt humör”.

Det är så roligt nu, när vi börjar komma till avdelningen finlir med våra hundar. I min hage, vet jag att Shep går ut ordentligt och lägger sig bakom fåren om jag vill det. Han stannar kl 12 utan prut och nu börjar även fråndrivningen fungera och han har (nästan) lärt sig alla mina visselsignaler. Dessa bör jag nu modifiera, så att jag kan berätta mer för Shep med dem. Shep blir alltmer öppen till sinnet. Det är så roligt!

 

Anna och Flynn vallar                                          Flynn i farten!

 Race, koncentrerad vid fållan                          Shep tar in tackor i fållan

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *