Sista vallkursdagen hos Sanna


I strålande sol, om än lite kallt avslutades vallkursen hos Sanna som varit mycket givande för mig och Ace. Först fick var och en gå runt med sin hund inne i fårhuset för att kontrollera, att hunden lyder på nära håll och håller ordentligt ut från fåren. Det märktes att samtliga deltagare gjort framsteg sedan de två första gångerna, då vi också vallade inne i fårhuset. Ace skötte sig mycket bra, han tar de flesta kommandon klockrent, men får ibland lite för hög fart och är svår att sakta ner. Det är alltså lugnkommandot som jag fortfarande har vissa problem med, även om det fungerar bättre, framför allt på nära håll.

Sedan fick vi i uppgift att tillsammans ta ut en liten grupp får ur fållan och valla ut dem till en udde. Detta visade sig vara en alltför svår uppgift för oss, i synnerhet som vi inte tog oss tid att prata oss samman om hur det skulle gå till. Inne i fårhuset försökte Ace ta ut dem, men tackorna blev så aggressiva, att det visade sig stört omöjligt. Sanna och jag fick med handkraft hjälpa dem att komma åt rätt håll och först då kunde Ace fortsätta att fösa ut dem. Sanna rekommenderade sedan, att vi skulle gå fram och ställa oss framför fåren och låta hundarna driva fåren, men ingen gjorde som hon sa. Ace försökte fösa bort dem, men dragningen till fårhuset blev för stort och två får hoppade helt sonika över staketet in till sina kamrater. De tre som blev kvar fick Sannas hund Isa hämta och sedan vallade hon bort dem.

De tre fåren gick i alla fall bra att valla på och Ace och jag tränade hämtningar och framdrivningar. Framdrivningarna fungerade alldeles utmärkt. Ace löd mig, trots att jag stod ganska långt borta och han drev fåren lugnt och säkert fram till mig. Även hämten gick mestadels bra, åtminstone om vi gjorde dem tillräckligt korta. Då gick Ace ut ordentligt och stannade kl 12 en bra bit bakom fåren och drev fram dem till mig. När vi försökte med ett längre hämt, där jag stod still på min plats och inte gick mot fåren, blev det dock trängre och då blir jag nervös, så Sanna rekommenderade mig att träna korta hämt och kanske successivt göra dem längre, när Ace visar sig säkrare. Så snart Ace förstått, vad som fordras gör han det, så han kommer säkert snart att lära sig.

Sanna konstaterade som slutkommentar till oss alla, att samtliga hundar och förare påtagligt hade utvecklats under den här kursen och att vi nu skulle gå vidare med det vi behövde träna på, vilket var olika för alla naturligtvis, beroende på hundens ålder, läggning och mognadsgrad.

TACK Sanna för en jättenyttig kurs!!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *