Slut på tävlingssäsongen

Sedan vi var och tävlade i Riala har Shep och jag tävlat ytterligare fem gånger, två gånger i Norr Enby hos Kåre och Inger Tallbäck och två gånger i Lissma hos Nina och Thomas Sundelin, förutom att vi tävlande KM i Nynäshamn, vilket organiserades av Sanna Engborg.

Resultaten har varit blandade. Vi har inte haft någon riktig fullträff med bra resultat i alla moment, men jag är ändå nöjd för i Norr Enby dag ett gjorde Shep sitt bästa hämt hittills, där han fick 44 p. Sedan gick det inte så bra i fösningen och drivningen, och jag tror att vi missade fållan också, så slutresultatet blev ett tredjepris. Dagen efter tappade han djuren redan i upptaget, så det var riktigt tråkigt.

I Lissma var hämtet riktigt lurigt. Jag var redan från början nervös, eftersom det var första tävlingen sedan jag vi tappat djuren i Norr Enby, men vi åkte till Lissma söndagen före tävlingen och prövade på ett antal hämt från olika håll.

Jag har tränat Shep väldigt mycket på att gå ut ordentligt och det har fått till följd att han överdriver. Alltså visade han väldigt tydligt att han tänkte springa bakom holmarna som finns på Ninas fält, antingen jag skickade honom vänster eller höger. Jag prövade med att stoppa honom och skicka honom igen, vilket fungerat ganska bra förra gången jag var där, men i söndags verkade det bara förvirra honom. Alltså bestämde jag mig för att låta honom springa bakom holmen i ett vänsterhämt på tävlingen första dagen. Det var inget bra beslut. Domare Johan drog fem poäng av den anledningen och sedan gjorde Shep ändå inget bra upptag och framdrivningen blev rent katastrofal, snabb sned och krokig. Jag fick dock ner tempot på hunden strax före stolpen och vägen runt stolpen gick riktigt lugnt och fint och sedan hände det som jag visualiserat på nätterna, när jag inte har kunnat sova. Shep gick som en gud och föste fåren rakt och fint först  genom den första grinden och sedan genom den andra, och sedan fortsatte vi driva fåren rakt och fint ner till den pinne där vi kunde börja dela. Efter mycket om och men delade Shep fåren och därefter tog vi in dem i fållan på första försöket. Vi fick bara 27p på hämtet, men slutade ändå på 70 p och säsongens första andrapris! Känslan när jag gick med Shep i fösningen går knappast att beskriva, den var så härlig, att jag var gråtfärdig. Äntligen!!

Jag anade ändå det värsta inför söndagens tävling, eftersom fåren var extremt svårdelade och med ett dåligt hämt och ingen delning skulle det inte kunna bli många poäng över. Vi startade som nummer åtta. I dag valde jag att skicka höger. Shep sprang vinkelrätt ut och skulle hamnat i fårhanteringen, om jag inte stoppat honom. Jag stannade honom och skickade honom framåt en stund, innan jag åter stannade honom och skickade honom höger. Nu gick det bättre, även om upptaget blev lite för häftigt i domarens smak. Jag fick i alla fall stopp på hunden och fick ner fåren med 14 poäng i behåll  på framdrivningen mot gårdagens fem. Men sedan började problemen. En tacka hade tröttnat på föreställningen och ville till varje pris smita. Shep hämtade dock upp henne vid det första utbrytningsförsöket och fick upp flocken till den första framdrivningsgrinden, där dock den spräckliga tackan tog sats och sprang i full karriär mot uttaget. Shep var inte sen att springa efter, men sin vana trogen flankade han inte ordentligt och tackan hann ända upp till hanteringen, innan Shep var i fatt. Han tog dock ner henne till de andra som stod kvar vid grinden och då jag inte hörde något rop från domaren fortsatte vi fram till nästa framdrivningsgrind, inte alls så rakt och fint som dagen innan, men de skulle just passera grinden och vi skulle börja drivningen där jag noga såg efter att följa linjen, då jag fick syn på domare Johan som var på väg ut mot mig och då förstod jag ju att han brutit oss för länge sedan. Och jag som tyckte att Shep skulle fått pluspoäng för sin förmåga att ta ner ett ensamt får till flocken…

Men jag måste erkänna att jag trodde att det var brutet, när Shep inte fick tag i tackan genast…

Jag är i alla fall tacksam över att Johan inte skrek åt mig att bryta genast utan att vi fick gå ett ben till. All träning vi kan få är tacknämlig.

Vann gjorde Lizzroys Unik denna dag!! 87 p och 49 p i hämtet!! Fantastiskt duktigt. Ett annat ekipage som var enormt duktigt var Kicki och Zaja som fick 80 p!! Zaja är ändå bara 1½ år! Vad ska det bliva av dessa två??

Nu ska vi gå in i vintervila Shep och jag och det ska bli skönt, så får vi se vad nästa säsong har att bjuda på.

Här ser vi Sanna i fållan. Jag tror att det är Jack som till slut får in fåren i fållan, eller Nell. Nell och Sanna slutade tvåa i Lissma med 86 p!

Domaren Peter Uhleman i Norr Enby och hans sekreterare, en valpköpare av Inger och Kåre.

Duktiga Zaja och Kicki!

Prisutdelning med domaren Johan von Boisman och tävlingsledaren Monika Lindblom

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *