Träning hos Kåre och Inger

I dag har jag varit i Sorunda hos min klubbkamrat Kåre och tränat vallning. Det var jag tacksam över, eftersom jag har svårt att träna det som Shep behöver här hemma, t ex hämt. Kåre hjälpte mig med råd och dåd och med att ställa ut fåren.

Vi började med att Shep fick fråndriva. Han gör det bara en stund för han tycker inte om att komma alltför långt ifrån mig. Kåre rådde mig, att inte säga någonting men när Shep vänder sig om för att söka mitt stöd ska jag utan att säga något bara gå i fårens riktning, tills Shep börjar driva igen. Det gick ganska bra. När han börjar driva ska jag berömma honom.

Sedan blev det hämtträning, först på ganska kort håll. Sedan sist visade det sig att Shep blivit så hårt hållen att han nu går ut alldeles för mycket i början. Då blev jag tvungen att stanna honom och ge honom ett framåtkommando. Om han då kom lite för snävt in mot fåren skulle jag ge ett riktningskommando utan att stanna Shep igen. Det där hade jag lite svårt för, eftersom Peter hela tiden sa till mig att först stanna hunden och sedan snällt och vänligt ge ett nytt kommando. Men i det här fallet visade det sig fungera bra, eftersom Shep mer eller mindre smög mot fåren.

Vi kom aldrig så långt att Shep den här gången gick ut lagom i början, men i stället nådde vi målet att han kom ut ordentligt bakom fåren och det var huvudsaken i dag. Då får jag ta att det blir lite dubbelkommandon på utgången.

Vi tränade både vänster och höger och jag ställde mig längre och längre bort och Shep kom ut längre och längre bakom fåren. Nästa utmaning var att få Shep att verkligen stanna bakom fåren i upptaget och att sedan starta mjukt. Jag visslade upp honom för att sedan genast få ner honom igen. Detta upprepade jag ända tills Shep löd ordentligt. Det svåraste var att få Shep att starta mjukt just i upptaget, men sedan gick det riktigt bra!

Kåre tyckte att vi kom igång så bra, att jag ska åka tillbaka i morgon och träna tillsammans med Anna Carlsson som kommer då. Det ska bli spännande att se hur det går då!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *