Valldagbok torsdagen den 27 juli 2006

Vi var fyra som vallade hos Marianne i går, Kicki med Lexi, Inger med Tex, Ace och jag samt Marianne med Jojo, fast Jojo höll mest reda på fåren åt oss andra. Först fick Ace fösa i lina på alla fåren i äppelträdgården och det gick bra. I nästa omgång höll Kicki i linan och jag gick fram till fåren och dirigerade Ace. Det gick också bra, utom någon enstaka gång, då det blev lite för provocerande för Ace. För mig var det lite svårt att hålla reda på vad som hände bakom alla får. Lexi är väldigt duktig, men tror ofta att han kan bättre än matte och har då svårt att lyda. Han lägger sig gärna i draget. Inger är den som kommit längst av dessa tre unghundar. Tex var mycket duktig, löd bra och gick långt ut från fåren i utgångarna. Hoppas att det går riktigt bra för dem nästa lördag, då de ska göra lokalprovet! Sedan delade Jojo av en lagom stor grupp med nästan bara lamm som hon tog ut ur denna stora hage och in i en fålla, där hundarna fick träna närarbete, vilket alla klarade mycket bra. Alla hundarna är snälla mot djuren, men inte rädda för att flytta dem.

Sedan tog vi ut fåren ur fållan och tränade på det öppna fältet. Ace och jag klarade det hyfsat, Ace gjorde ett race en gång, men jag känner att när det händer har jag missat i ”timingen” eller ställt mig fel, så jag har svårt att gräla på Ace och han stannar alltid till slut och han skadar aldrig djuren. Jag ser ju, att han lyder och saktar automatiskt in eller lägger sig ofta, trots att fåren springer. Det är när han känner att vi båda förlorar kontrollen, som han tappar huvudet.

I dag började jag i 25-metershagen här hemma och det gick verkligen mycket bra. Jag prövade att stå kvar vid grinden och kommendera honom och det gick bra. De gånger som Ace gör fel på vänster eller höger, så behöver jag bara klappa på mitt ben, för att han ska förstå vad jag menar, även om jag står ”fel” ur hans synvinkel. Jag har bestämt mig för att börja lära honom visselsignaler, till att börja med ”vänster”, eftersom det är det håll han kan bäst och också eftersom jag tror mig om att kunna vissla ett vänsterkommando. Jag ska börja i morgon. Jag tog ut fåren ur lillhagen och tränade i stora hagen också och för första gången gick det riktigt bra. Jag fick t o m Ace att gå ut i en ganska vid högerbåge, innan vi slutade och han tappade inte huvudet en enda gång! Kul!

ace-britta-ihagen2-060720 (4).jpg

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *