Vallning i Agdala

I dag har jag varit i Agdala och vallat tillsammans med Ingela och Midge. Det visade sig att fåren var väldigt springiga och återigen fick jag problem med att hålla ner farten på Shep. Han förstår mig inte riktigt ännu, så många gånger när jag säger ”come bye” springer han åt höger i stället för till vänster, så jag måste nog bli noggrannare med att placera mig rätt, innan jag ger sidokommandon. Shep startar också gärna utan att jag har sagt till, vilket förvånar mig lite. Jag måste ta i rätt mycket för att få honom att lyda, men gör jag det, så lyder han för det mesta. Men en gång fick han ut en tacka och jagade den och hängde sig fast i den!! Ska det vara så? Jag blir så trött. Förmodligen gör jag det för svårt för honom. Det är faktiskt bara andra gången som jag vallar på tackor på riktigt. Jag får kanske inte begära att allt ska fungera genast.

Det här måste jag träna mycket på: 1. Visselsignaler – ”framåt” fungerar nästan alltid. ”Stanna” fungerar inte särskilt bra, trots att jag tror att han förstår den. ”Vänster” och ”höger” kan han inte ännu.

2. Korta sidokommandon

3. Djupet och att han stannar upp kl 12 och startar försiktigare.

4. Tempot i fösningen. Ofta går det mycket bra, men han ökar gärna farten om fåren springer fort. Då vill jag att han ska minska farten i stället, alldeles av sig själv. (Djurkänsla)

5. Att inte ta för mycket egna initiativ och absolut inte starta, innan jag sagt till. Dessutom måste han starta mjukt.

Det känns inte som att jag ska hinna med allt detta innan slutet av april, så jag kanske avstår från tävlingarna då. Vi får se.

Jag glömde att ta med kameran i dag.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *