Vallning i hemmahagen

I dag blev det vallning i vanliga hagen. Anna kom med Flynn och Race och jag började med att ta in ett antal tackor i lillfållan. Det gick bra och jag hoppades, att den halta tackan var med bland dem. Surtackan var dock kvar utanför, så vi öppnade och gjorde om det och då blev det en tacka och tre lamm kvar utanför som var perfekta att valla på.

Anna höll fåren och jag skickade Shep ett antal gånger. Först lät vi fåren stå nere vid fållan, så att Shep fick ett ordentligt drag att jobba med. Han hade lite svårt att skilja på flockarna och de tre första gångerna sprang han ända ner och bakom fållan, men sista gången fick jag honom att stanna vid den tänkta flocken. Då bytte vi riktning och lät fåren stå i andra änden av hagen. Jag hade svårt att få Shep att inte slå över, när jag skickade höger och sedan var jag till att börja med lite för långsam med att skicka vänster, så fåren fick en väldig fart ner mot fållan och den första gången smet de dit, innan Shep hann hejda dem.

Efter ett par gånger fick Shep bekymmer med att förstå, att han inte skulle ta fåren i fållan, när jag skickade ut honom höger, så jag fick till slut vända på alltihop och skicka honom vänster i stället. Det mesta av hans fel gick efter några omgångar att korrigera i alla fall.

Till slut tränade vi delning. Anna rådde mig att ställa mig så att fållan låg kl 3, om Shep låg kl 12 och jag kl 6. Då känner fåren att de har en liten chans att smita åt trehållet och jag får en bra lucka att ta in Shep i. Jag måste också från början vid träning bestämma mig för vilka får jag vill dela av och hålla mig till det, så att jag sedan tydligt visar Shep vilka får han ska ta. Det där gick riktigt bra till slut.

Sista tävlingarna i helgen hos Kåre och Inger i Sorunda. Sedan blir det vinteruppehåll. Det ska bli skönt att ha lång tid att nöta in det som måste nötas in. Jag kommer att ha åtta obetäckta tackor att valla på hela vintern, om inte snön lägger hinder i vägen.

 

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *